Turistička ponuda Crne Gore na Međunarodnom sajmu turizma u Moskvi

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Rusiji, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom predstavlja turističku ponudu Crne Gore na najvećem sajmu turizma u Ruskoj Federaciji, MITT 2018 (Moscow International Travel &Tourism Exhibition), koji se održava od 13-15. marta u Moskvi.

Objavljeno: 13. 03. 2018 - 15:07

Crnogorsku delegaciju predvodi direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić, koja će održati niz sastanaka sa predstavnicima ruskih turoperatora i  agencija.  Očekuje se da će sajam posjetiti preko 20. 000 profesionalnih posjetilaca agenata, menadžera i raznih drugih poslenika iz branše turizma, kao i veliki broj predstavnika medija, iz skoro 90 regiona Ruske Federacije.

Turisti iz Rusije su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori, a trendovi koji se bilježe iz godine u godinu pokazuju da je ruskim turistima Crna Gora jedna od omiljenih destinacija za odmor.

U posljednjih deset godina bilježi se konstantan rast turističkog prometa sa ovog tržišta, u prethodnoj 2017. godine je u odnosu na 2010. broj turista i ostvarenih noćenja iz Rusije više nego uvdostručen.

Prosječna ukupna potrošnja gostiju iz Rusije koji su posjetili Crnu Goru tokom sezone 2017 (period jun-septembar), prema istraživanju Guest Survey koje je sprovela NTO CG, iznosila je 832.11 eura, dok su prosječni dnevni troškovi iznosili 104.11 eura.

Nacionalni  avio-prevoznik  Montenegro  Airlines  ove  godine  najavljuje   povećan  broj   letova  iz Moskve i Sankt Peterburga ka Tivtu, u periodu od 25.marta do 28.oktobra. 

Osim što će imati povećan broj letova u periodima pred i postsezone, Montenegro Airlines će od 1.juna do 30.septembra letove obavljati svakodnevno do tri puta.  Takođe, pored redovnih letova ruskih aviokompanija tokom godine, 10 ruskih avioprevoznika najavljuje i dodatne rotacije ka CrnojGori tokom ljetnje sezone, u periodu od 26. maja do 30. septembra.

Najznačajniji ruski turoperatori koji u svojim programima nude Crnu Goru, R Tours Company,TUI Russia , Anex Tour, Biblio Globus, Pax, TEZ Tour, Coral Travel, Intourist-Thomas Cook i Balkan, na osnovu dosadašnjeg interesovanja najavljuju dobru sezonu i očekivanja su da će brojturista iz ove zemlje biti u porastu.

Ono što je krakteristično za ruske turiste je kasniji buking, alii činjenica da poslednjih godina sve više njih dolazi individualno. Gosti iz Rusije Crnu Goru uglavnom posjećuju tokom ljetnjih mjeseci, a njihovi glavni motivi su pasivni odmor i zabava. Na štandu Nacionalne  turističke  organizacije  Crne  Gore svoju  ponudu  predstavljaju  lokalne turističke   organizacije   Bara,   Budve,   Ulcinja,   Kotora,   Tivta,   Herceg  Novog i   Podgorice, nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines”, hotelske kompanije HG “Montenegro Stars”,HG  “Budvanska  rivijera”,  „Karisma Hotels  Adriatic”, “Beppler  &  Jacobson”,  hotel   “Maestral”,Institut   “Simo   Milošević”,   turistički   kompleks   “Lazure   Hotel   &   Marina”,  Apart   -hotel   “KućaLekovića”,   “Aqua Park Budva”,  turoperator “R-tours”, turističke agencije “Fly Montenegro” iz Podgorice i „Sveti Nikola” iz Herceg Novog, kao i “Uniqa Osiguranje”.