Budućnost Voli - Put do finala

Specijalni dodatak Pobjede  posvećen je istorijskom putu KK Budućnost Voli do finala ABA lige: Intervju sa Draganom Bokanom i Aleksandrom Džikićem 

Objavljeno: 08. 04. 2018 - 20:41

Dragan Bokan, predsjednik Budućnost Volija, u sedmoj godini rukovođenja klubom dobio je ličnu satisfakciju koja blista jače od trofeja i pobjeda.

U grotlu majstorice polufinala ABA lige, svakom od oko pet hiljada prisutnih navijača crnogorskog šampiona bilo je jasno da pred njima nije klub, već mnogo više - porodica.

- Ti osmijesi zagrljenih mladih ljudi, kojima je iskreno stalo do Budućnost Volija, radost svih onih koje je naša ekipa dobrim partija- ma i vrhunskim odnosom dovela ili vratila u „Moraču“ - to je meni posebno i dragocjeno. I najbolja smjernica, da istrajemo na putu koji smo zacrtali na ljeto 2011. godine, kada smo preuzeli klub - istakao je Bokan.

Finale ABA lige, klub koji je samo korak od plasmana u Evroligu, dugogodišnja dominacija sve kvalitetnijim domaćim šampionatom, vrhunske partije u Evrokupu ove sezone... U nizu tih uspjeha, kontinuitetu napretka u prethodnim godinama, početak se često zaboravi. Bokan je zato želio da istakne izazove sa kojima se suočio na početku rukovođenja klubom.

- Budućnost je preuzeta pred bankrotom, sa milionskim dugovanjima, a bez lažne skromnosti, mogu reći da je nakon sezona duboke krize ekipa vraćena na pravi kurs. Sa velikim naporom uspjeli smo da popravimo, prije svega, klupski imidž. A imidž Budućnosti bio je takav da je tada teško mogla da privuče regionalna košarkaška imena. Dvorana je često bila poluprazna, a broj polaznika u školi košarke mali. Velikim naporom uspjeli smo da finansijsko stanje konsolidujemo, da dugoročnim planiranjem obezbijedimo sve potrebne vrhunske uslove za razvoj mladih košarkaša. Publika se vratila u „Moraču“, sezonu završavamo mečevima sa prepunim tribinama, a prosjek posjeta sve je bolji iz sezone u sezonu. Situacija je u svakom pogledu neuporedivo bolja - istakao je Bokan.

ivanovic-bokan-sehovic

Predsjednik Budućnost Volija istakao je trenutnu finansijsku situaciju u klubu i koncept ulaganja.

- Budućnost Voli je klub koji sa zakašnjenjem od najviše 15 dana izmiruje sve obaveze. To je odraz uspješnog, modernog kluba, ravnopravnog takmičara klubovima iz razvijenih zemalja. Ono što je nama posebno bitno i dugoročan garant stabilnosti i uspjeha, jeste ulaganje u kvalitet rada sa mlađim selekcijama. Posebno se zato ponosimo preuzimanjem dvorane KK „Podgorica“ i organizovanim radom sa mlađim selekcijama i školom košarke za mališane, u idealnim uslovima koje taj objekat pruža - rekao je Bokan.

Prvi čovjek našeg najvećeg košarkaškog kluba je u sport ušao kao uspješan privrednik. Nakon skoro sedam godina u klubu, Bokan je dio evropske košarkaške elite, često viđen u društvu proslavljenih asova, funkcionera najmoćnijih klubova kontinenta.

Nakon ovih sedam godina, Dragan Bokan više nije isti čovjek: „Košarka mi je donijela dragocjeno iskustvo za sve sfere poslovnog angažmana i biznisa. Košarka može da bude biznis i to jeste u bogatim zapadnim sistemima. A za članove upravnog odbora Budućnost Volija i mene, košarka i posao koji radimo je prije svega društvena odgovornost. A to znači i promovisanje zdravih stilova života, podršku sportskim institucijama, ohrabrivanje mladih da se u što većem broju bave sportom, kao nečim što bi za njih trebalo da bude način i dio života i poslovanja. Ponosan sam na poznanstva iz svijeta košarke, a najvećim klubovima na Zapadu po pravilu rukovode privrednici.

Na primjer, izuzetnu saradnju i iskustvo imam kroz poznanstvo sa vlasnikom Valensije, Huanom Alfonsom Roigom, koji je takođe vlasnik „Merkadone“ - najvećeg lanca supermarketa u Španiji. Košarci i vrhunskom sportu su potrebni privrednici, Budućnost Voli je jedan od uspješnih i dobrih primjera - istakao je Bokan.

Žali za rijetkim stvarima u rukovođenju podgoričkim klubom:

- Jedna od stvari zbog kojih mi je žao jeste što posljednjih godina nijesmo uspjeli da uspostavimo kontinuitet rada crnogorskih trenera na čelu stručnog štaba Budućnost Volija. Drago mi je što su svi oni sada ostvareni u košarci na visokom nivou - Radonjić kao trener Bajerna, Jovović u Miteldojčeru, Pavićević kao selektor Japana, Šćepanović u stručnom štabu evroligaša Bamberga. Svima im želim dobro i srećan sam što sam od većine naših bivših trenera dobio čestitku nakon plsmana u finale ABA lige - istakao je Dragan Bokan.

dodatak-kosarkasi-6-7

Kada je igrački kadar u pitanju, žali zbog samo jedne stvari:

 - Prvobitni odlazak Nikole Ivanovića i Danila Nikolića iz kluba je nešto što nije bila moja odluka i procjena, već tadašnjeg stručnog štaba. Ipak, Budućnost Voli je porodica, jedno, tako da odgovornost za to i ja osjećam. Zato sam izuzetno srećan što smo dobili priliku prošlog ljeta da to ispravimo. Nikola i Danilo su sada sa klubu, kao podgorička djeca. Bitno je da kao klub budemo spremni da priznajemo greške, pa nam se možda pruži prilika da ih ispravimo - istakao je predsjednik Budućnost Volija.

Konačno, Budućnost Voli je pred istorijskom šansom da se plasira u Evroligu:

- Odmah ću reći, Crvena zvezda je favorit sa razlogom, ima izuzetan tim, nevjerovatne pojedince. Ali, Zvezda ima i veliki pritisak da osvoji titulu. Što se nas tiče, Evroliga bi bila nešto zaista posebno, više od uspjeha, jer uspjeh je već ostvaren - naglasio je Bokan.

A ukoliko se prvak Crne Gore plasira u Evroligu, benefit je jasan: 15 najvećih klubova kontinenta kao gosti u Podgorici, u sezoni za pamćenje, velikom košarkaškom karavanu koji od oktobra do kraja maja drži košarkašku javnost u groznici i iščekivanju.

- Ukoliko se to desi, onda će Budućnost Voliju biti potreban dodatni napor, angažovanje još većeg kruga uspješnih privrednika, ali i podrška grada i države. Evroliga bi bila fantastična marketinška šansa Crnu Goru i Podgoricu, sportski spektakl od kojeg bi država imala veliki benefit. Što se Budućnost Volija tiče, ovo finale je već jedan o dokaza da nam nadimak „crnogorski Makabi“ koji se pominje ovih dana, apsolutno stoji. Baš kao što je Makabi „ponos Izraela“, uspješan i vrhunski reprezent države, na isti način to može biti i Budućnost Voli - zaključio je Dragan Bokan.

 

Pobjednički tim privrednika

Sa posebnim ponosom Bokan je govorio o radu upravnog odbora Budućnost Volija, ističući obezbijeđenu dugoročnu stabilnost, ali i nezavisnost od spoljašnjih uticaja.

- Nepravedno je to što dio košarkaške javnosti Budućnost Voli percepira kao klub koji zavisi od države. A sa ponosom ću istaći da se oko 80 procenata našeg budžeta pokriva ulaganjima crnogorskih privrednika, da oko 50 procenata obezbjeđuje kompanija „Voli“. Dugujem izuzetnu zahvalnost mojim saradnicima iz upravnog odbora Budućnost Volija, kao i ljudima koji su bili dio upravnog odbora.

Zajednički smo uspjeli da klub učinimo dugoročno stabilnim, konkurentnim na regionalnom i kontinentalnom nivou, za ponos grada i države - istakao je Bokan.

Upravni odbor čine: Vojin Žugić, vlasnik firme „Stadion“, Branislav Martinović, vlasnik firme „Glosarij“, ministar Osman Nurković (Goran Vujović, „Monteput“), Dino Redžepagić (Anton Ribnikar) izvršni direktor „NLB Montenegrobanke“, Vanja Mugoša advokat, Aleksa Lukić izvršni direktor „Erste banke“, Nikola Ljušev (Milija Zeković), Crnogorski Telekom. Od prve godine, maksimalna pomoć je pružena od firmi „Plantaže“, „Neregelia“, „Montenegro erlajnz“, „Aerodromi Crne Gore“ i brojnih drugih.

pobjednicki-tim-privrednika

Dragan Bokan govorio je o saradnji sa Aleksandrom Džikićem, trenerom koji je na ljeto prošle godine preuzeo klub i odveo ga u finale ABA lige.

- Odmah ću reći, zbog izjave kada sam Džikića nazvao našim ključnim i najboljim igračem sam dobijao i kritike, da nikog ne treba u toj mjeri isticati. Ali, apsolutno stojim iza nje. Džikić je stručnjak specifičnog karaktera, potpuno posvećen košarci. U njegove kvalitetete i to da je pravi čovjek za nas, bio sam uvjeren nakon prvog razgovora prošle godine u Beogradu. I izuzetno sam zadovoljan saradnjom. U bilo kojoj situaciji, kada nemamo isto mišljenje o nečemu, brzo popustimo - ili on, ili ja.

Od starta pratim njegove nastupe na konferencijama za medije, jasno je da je uvijek birao riječi i polako gradio povjerenje navijača. I, itekako uticao da atmosfera u polufinalu ABA lige bude spektakularna u „Morači“ - kazao je Bokan.

Takođe, Bokan je istakao Džikićevu namjeru da ekipu distancira od pažnje medija.

- Ima moju potpunu podršku u tome. Džikićeva želja je da igrače zaštiti od čaršijskih priča, da ih rastereti pritiska sa strane i učini da budu posvećeni radu. Ta distanca je dodatno uticala na pozitivan i ozbiljan imidž kluba i tima - istakao je Bokan.

 

Džikić ponosan na prvu generaciju Budućnost Volija koja je dočekala ABA finale

Do polufinalnih pobjeda protiv Cedevite, Aleksandar Džikić uvijek je tokom sezone u ABA i Evrokupu nakon mečeva žurio u svlačionicu.

Čak i nakon osvojenog Kupa Crne Gore u februaru nije dozvolio sebi trenutak opuštanja, gubitak fokusa. Tako je ekipi i javnosti slao jasnu poruku - šta je cilj ove sezone.

Nakon trijumfa nad Cedevitom u majstorici, prvi put otkako je stigao na kormilo crnogorskog šampiona, Džikić je „spustio gard“.

dodatak-kosarkasi-4-5

Nakratko, tek da pozove kompletan tim na konferenciju za medije, pa pokaže svima koliko mu je bitno jedinstvo, zajedništvo. Da pokaže koliko je bitan onaj u kontinuitetu uložen lični doprinos igrača i stručnog štaba, žrtva za veliki uspjeh kolektiva. Kod Džikića je to - ljudski odnos, lojalnost, bitnije od taktike.

- Mnogo volim ove momke koje vodim od prošlog ljeta. Zbog toga mi je ovaj uspjeh i lično bitan... Bitan mi je zbog svih onih u košarci koji me svih ovih godina vole ili ne vole, ali mi je prije svega ovo finale važno zbog momaka koje vodim. Mislim da za ovih 25 i više godina koliko sam u trenerskom poslu nijesam imao grupu igrača koja je od starta do posljednjeg meča tako raspoložena za rad - poručio je Džikić.

Nije to stvar isključivo kvaliteta – jer, Džikić je radio i u NBA, predvodio izuzetne generacije i timove u Litvaniji, Sloveniji, Srbiji...

- Imamo i kvaliteta i mana, naravno. Bilo je grešaka, dobrih i loših poteza i faza na terenu, griješimo svi svakog dana. Ali, dobre namjere svakog od nas ne dolaze u pitanje, svakog dana.

Stvarno imam momke u timu koji su potpuno posvećeni Budućnost Voliju i košarci. Sve to ovu pobjedu čini jednom od dražih u karijeri – jasan je Džikić

Džikić i njegov stručni štab učinili su da u dvije pobjede u polufinalu u Podgorici ekipa ne posustane u finišu.

U prvom meču malo vjerovatan preokret desio se u posljednjem minutu, u majstorici. Od finiša treće četvrtine ekipa je ušla u fantastičnu seriju i riješila meč.

- Niko nije došao u Budućnost Voli da bi igrao kao da je u šetnji na ekskurziji. Momci dobro znaju šta se od njih očekuje i šta se očekivalo... Vjerujem da to i ljudi na tribinama vide. Naš odnos prema igri i pristup u mečevima, već mjesecima, polako je donio to da „Morača“ u posljednjim utakmicama bude puna, do posljednjeg mjesta. Da atmosfera bude takva da nama bude vjetar u leđa, a rivalima problem - objasnio je Džikić.

Jasno je da bivši trener Partizana ima veliki lični motiv pred finale sa Crvenom zve- zdom. U Beogradu, u košarkaškoj javnosti, često je bio meta - i medijskih kritika i navijačkih uvreda... Titula ABA lige bila bi potvrda da se radi o treneru vrhunskog kalibra.

- Idemo u Beograd da se borimo, nijesmo odavno bili, pa da vidimo... Nema straha od Zvezde, momci su toliko puta ove sezone pokazali koliko mogu i koliko vrijede.

Rekao sam mnogo puta da kada imamo kompletan tim u kontinuitetu rada na raspolaganju, možemo da se borimo sa svakim. Da li ćemo pobijediti? To ćemo vidjeti, ali igraćemo tako da ne zažalimo za bilo čim.

Moglo je drugačije biti i protiv Cedevite, pa smo ipak zaslužili trijumf. Spokojni smo kada znamo da smo na pravom putu - zaključio je Džikić.

Popović „motor“

Na interesantan način Džikić je opisao Petra Popovića, mladog crno- gorskog igrača koji je opterećen sa četiri faula odigrao perfektno u finišu i bio junak majstorice.

- Popović je naš ,,motor“ na terenu. Znate ono,  uđe u igru i odmah oboji kompletan meč posebnom energijom Nekad su to tamnije boje, nekad i griješi, ali bitnije od svega toga je odnos koji svaki dan pokazuje u klubu i prema klubu. Imao je pehova tokom sezone, zaslužio je jedan ovakav, veliki meč. Volim ga jer je prije svega iskren, dobar čovjek kazao je Džikić.

Spremni na žrtve

Primjer centra Filipa Barovića, koji je nedovoljno oporavljen od dugoročne povrede odlučio da nastupi protiv Cedevite u majstorici, samo je jedan od mnogih koji pokazuje koliko su Džikićevi igrači spremni da se žrtvuju za uspjeh.

- Ne radi se samo o nastupu Barovića, koji je zaigrao nakon dva treninga i za kojeg ne znam kako će mu noga reagovati na rad u pripremi za finale. Radi se o žrtvi igrača u kontinuitetu.

Lendri je povrijeđen igrao u prvom i drugom meču, i dalje nije potpuno spreman. Ivanović je imao problem pred majstoricu. Mnogo puta sam rekao igračima: „Nikada nijesi potpuno spreman, to ne postoji u sportu“.

Vratili su mi kvalitetnim odnosom - rekao je Džikić.

 

Forma finala odgovara

Budućnost Voli biće suočena sa situacijom da prva dva meča finala u Beogradu igra u dva dana. Potom i treći i četvrti meč takođe u dva dana u Podgorici. U polufinalu imala je sedmicu razmaka između mečeva, za pripremu.

- Dobro je da imamo cijelu sedmicu da se na miru pripremamo za prvi meč u finalu. Potom slijedi zgusnut raspored mečeva, koji vjerujem nama odgovara, da sačuvamo fokus, intenzitet, energiju.

 Ne opterećuje nas to – kazao je Džikić