Sukobi crnogorskih klanova mogu se preliti u BiH

Više od 30 ubijenih kriminalaca, na desetine ranjenih, bezbroj pokušaja bombaških napada i likvidacija, epilog je višegodišnjeg rata između crnogorskih klanova, škaljarskog i kavačkog.

Objavljeno: 11. 04. 2018 - 09:58

Ni ostale republike bivše Jugoslavije nisu pošteđene krvavih sukoba zbog zamršenih veza koje kriminalci održavaju među sobom. Ubice se često, nakon što izvrše likvidaciju, sklanjaju u BiH zbog porozne granice. Također, većina likvidacija izvršena je oružjem zaostalim iz proteklih ratova, piše avaz.ba.

Osvetnički pohodi

Škaljarska i kavačka grupa godinama su, inače, djelovale u sklopu moćnog kotorskog klana, koji je imao jake veze s narkokartelima iz Južne Amerike. Klan je pukao na dva dijela 2014. godine, kad je iz luke u Valensiji misteriozno oteto 300 kilograma kokaina.

Prema stavu pojedinih stručnjaka, policije iz regiona nemoćne su da stanu ukraj uličnom ratu te su, jednostavno, pustile kriminalce da se međusobno istrijebe.

Ubistva se dešavaju usred dana i naočigled građana. Posljednji primjer je nedavna likvidacija Podgoričanina Miloša Šakovića (31), koji je ubijen na prepunom podgoričkom trgu. Ubica je sa pištoljem u ruci trčao za Šakovićem dok ga nije sustigao i smaknuo.

Brutalni rat prenosi se i u zemlje regije. Kriminalci bježe u susjedne zemlje, prvenstveno u Srbiju, gdje se kriju od osvete. U Beogradu je početkom 2015. pronađeno izrešetano tijelo Cetinjanina Gorana Radomana, koji je, navodno, ukrao 300 kilograma kokaina.

Negativni trend, nažalost, nije zaobišao ni našu zemlju. Božidar Cicmil, porijeklom iz Crne Gore, vlasnik mostarske firme “Moj taksi”, ubijen je 2015. godine u sačekuši u Mostaru. Spominjao se kao svjedok na suđenju Nikšićaninu Ivanu D. Vračaru (31), koji je prethodno priznao da je 2010., iz straha za svoj život ubio Dragana Dudića Frica, koji je bio desna ruka Darka Šarića.

Marko Nicović, bivši prvi čovjek beogradske policije, potvrdio je da sigurnosne agencije imaju razloga za strah da će članovi crnogorske mafije potražiti utočište i spas i u BiH te da se, samim tim, sukobi mogu preseliti i na naše ulice.

Meta za metu

“Toga će biti još više, jer kriminalci sarađuju. Ako neko iz Sarajeva dođe u Crnu Goru da za škaljarski klan ubije nekoga, oni mu duguju uslugu pa tako, zauzvrat, recimo, ubiju Cicmila. Pogrešno je mišljenje nekih eksperata da kriminalci razmjenjuju samo novac i drogu s obzirom na to da sarađuju i po principu usluga za uslugu. Sve zavisi od mete. Tako, ako je meta šef nekog crnogorskog klana, onda Crnogorci moraju ubiti šefa sarajevskog klana. Dakle, meta za metu, ali isključivo u istom rangu. To je noćna mora za policiju”, pojašnjava Nicović.

On upozorava da sigurnosni organi BiH moraju djelovati represivno.

“U Bosni i Hercegovini ovo moraju shvatiti ozbiljno. Ponavljam, biće toga sve više i više. Biće i borbe oko prevlasti i teritorija poslovanja. Oni nisu kao političari pa da se ne mogu dogovoriti. Oni su prava nacionalna kompanija”, zaključio je Nicović.

Krakovi sežu i u Evropu

Marko Nicović dodaje da kriminalci razmjenjuju i korumpirane policajce i carinike. Čak u posljednje vrijeme kupuju i luke u Albaniji.

“Njihovi poslovi, a samim tim i sukobi, prelivat će se ne samo u zemlje bivše Jugoslavije nego i u Češku, Mađarsku, Austriju… Krakovi sežu do Evrope”, kazao je Nicović.