Kasarna "Masline" postaje centar Vojske CG

Centar Vojske Crne Gore biće smješten na prostoru nekadašnje kasarne „Masline“, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Objavljeno: 11. 04. 2018 - 13:51

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sa gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem, posjetio kasarnu „Masline“, na prostoru će u perspektivi biti smještene sve značajne institucije crnogorskog sistema odbrane, ali i kompletnih crnogorskih bezbjednosnih snaga.    

Bošković je podsjetio da je Vlada Crne Gore prostoru koji obuhvata ova podgorička kasarna,od oko 350 hiljada kvadratnih metara, u kojoj je nekada bilo smješteno oko šest hiljada vojnika JNA, dodijelila status specijalne namjene za potrebe bezbjednosnih snaga.

On je precizirao da se u „Masline“ prije svega, planira izmiještanje Generalštaba i Ministarstva odbrane, imajući u vidu da sadašnje zdanje u kojem su smještene ove dvije institucije, ni prostorno ni bezbjednosno ne zadovoljava neophodne standarde.

„Pored Vojno-medicinskog centra, na kraju ćemo stvoriti uslove da se ovdje formira i komandni centar bezbjednosnih snaga, sa blokom u kojem bi bili smješteni i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u skladu sa novim Zakonom o vojsci“, najavio je Bošković, naglašavajući da je riječ o najracionalnijem rješenju, imajući u vidu već postojeću infrastrukturu.

On je precizirao da će novac za investiciju biće opredijeljen iz redovnog budžeta Ministarstva odbrane, dok će odluku o namjeni zdanja u kojem su sada smješteni Ministarstvo odbrane i Generalštab, donijeti Uprava za imovinu, odnosno Ministarstvo finansija.

Gradonačelnik Stijepović je istakao da je Glavni grad svjestan da članstvo u NATO podrazumijeva poštovanje određenih bezbjednosnih uslova i standarda, te da će podržati potrebe Ministarstva odbrane.

„Opština Podgorica biće kooperativna po pitanju zakonom predviđenih obaveza. Naš je prioritet da se ovaj projekat što prije realizuje“, kazao je Stijepović.

Ministar Bošković i v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Ilija Daković, prethodno su razgovarali sa pripadnicima jedinica Vojske Crne Gore koje su smještene u kasarni „Masline“, Logističkog bataljona i Čete vojne policije.