Ako želite da uronite u vrsnu intrigu pogledajte seriju „The Path“

Huluova drama nije samo glumačka bombona sa Aronom Polom i Hjuom Dansijem, već i pametno osmišljena slagalica koja tjera gledaoce da preispitaju sve što misle da znaju o novim religioznim pokretima

Objavljeno: 15. 04. 2018 - 07:38

Huluova serija „The Path“ traje već tri sezone, ali ni poslije 36 jednočasovnih epizoda, čiji kvalitet neprekidno raste, i dalje nema dovoljno pratilaca na našem podneblju. Serijofilima koji je redovno prate to nije po volji – i to s debelim razlogom. Za ime božje, pa Aron Pol i Hju Dansi blistaju u projektu Džesike Goldberg, možda čak i jače nego u serijama „Breaking Bad“ i „Hannibal“ koje su im donijele svjetsku slavu! 
No, vrsna gluma, sa mjestimičnim padovima kada uskoči Ema Grinvel sa okruglo tri i po izraza lica u ulozi Meri, samo je jedan od razloga zbog kojih vrijedi uložiti vrijeme u „The Path“. Huluov projekat nije samo glumačka bombona, već i mudro osmišljena slagalica koja provocira gledaoce da preispitaju sve što misle da znaju o novim religioznim pokretima.

02-vera

Ljestvice i Vrt

Prva sezona utrošena je na upoznavanje majerizma. Njegovi pripadnici insistiraju na tome da je riječ o pokretu, a ne kultu ili religiji. No, ljudima koji ostaju van ove zajednice teško je da shvate razliku.
Majeristi tehnički stoje na granici između mračnog kulta sudnjeg dana i lepršave hipi komune, a njihova vjerovanja predstavljaju kombinaciju hrišćanskog misticizma, tradicije južnoameričkih religija i nekoliko modernih pokreta. Oni ne vjeruju u čovjekolikog Boga, već se klanjaju Svjetlosti i trude da dosegnu prosvjetljenje simboličnim penjanjem uz Ljestvice sopstva kako bi poslije smrti zaslužili mjesto u Vrtu.
Majerizam je zasnovan na ljubavi, empatiji i samospoznanju ali, kao i ostali pokreti/sekte/religije, mnogo je drugačiji u praksi. Kad Edi Lejn (Aron Pol) počne da sumnja u majerističke dogme automatski ga odbacuje zajednica predvođena njegovom suprugom Sarom (Mišel Monahan). 

03-meri

Otuđene želje
Do kraja druge sezone, dok naš nesrećni heroj pokušava da vrati vjeru u Svjetlost, vidjećemo da su i najblagorodniji poklonici majerizma kao što je Kal (Hju Dansi) više nego skloni greškama, ubistvima, spletkama, ucjenjivanju i lažima da bi sačuvali „istinu“. 
To je, ujedno, glavna ideja Džesike Goldberg - svaka religija zasnovana je na predivnim idejama, ali čak i najmirnije među njima mogu da pothranjuju megalomaniju, zaslijepljenost, otuđenje i zlo. Razlog je vrlo jednostavan: religiozne pokrete nijesu stvorili roboti, nego ljudi oslabljeni i zaslijepljeni emotivnim ranama, egocentrizmom i ličnim ambicijama.
Teško je odlučiti koji lik najbolje ilustruje ovu ideju, ali može se reći da je Kal najzanimljiviji i najnepredvidljiviji dok njegovu enormnu potrebu da vjeruje u Svjetlost konstantno testiraju nekontrolisane ovozemaljske želje. Hju Dansi igra palog i ustalog majeristu zapanjujuće ubjedljivo, oživljavajući sve zamislive boje sa registra emocija.

04-sara

Prasak promjene
Koliko je „The Path“ sjajan postaje jasno na iznenađujuće svježem početku treće sezone. Posljednja instalacija počinje sa praskom poslije kog ne možete da vjerujete koliko su se pojedini likovi promijenili. Otpadnik je postao čudotvorac i hristolika figura, a nekadašnji prorok – prodavac, lajf-kouč magle.
Vjernica koja se ponašala kao da je rodila Isusa odjednom je izgorjela od sumnje dovodeći u pitanje sve što je nekada branila. Pokret, čiji su pratioci bili izopšteni iz svijeta, spustio je kapiju i odjednom dobio PR menadžerku Veru (Frida Pinto), brendirane svete sokiće i luksuzno predstavništvo preko okeana!
U izvrsnoj trećoj sezoni Goldberg traži od publike da razmisli o poprostačenim etiketama koje odveć lako raspodjeljuju raznim pokretima, kultovima, religijama, čemu god hoćete. Nepoznate opasnosti, izazovi i svježi protivnici smjenjuju se na malim ekranima tjerajući vas da pomislite kako ne gledate treću sezonu, već potpuno novi, drugačiji serijal. 

05-kalova-posla

Dogma i skepsa
Edi je bio jedini koji je sumnjao na početku, a sada se nalazimo u situaciji kada su ubjeđenja skoro svih okorelih „izvornih“ majerista uzdrmana do temelja – i to u doba kada ovaj pokret ulazi u „veliku ligu“ i broj njegovih novih pripadnika ubrzano raste širom svijeta!
Kreatorka i dalje vadi divlje karte iz oba rukava – (ne)objašnjive vizije i čuda, bizarne rituale, brutalne spletke i ucjene, neočekivana otkrovenja o likovima za koje smarate da ih dobro poznajete... Odlično izgrađeni karakteri, koje čas mrzite čas obožavate zbog istovremene slabosti i snage, sudaraju se sami sa sobom pokušavajući da pronađu balans između zrele dogme i zdrave sumnje. 
„The Path“ je jedna od malobrojnih serija čija pilot epizoda izgleda neuporedivo nezanimljivije od ostatka. Nemojte dopustiti da vas usporen start zavara. Džesika Goldberg ima fantastičan projekat koji postaje sve bolji i provokativniji kako vrijeme odmiče i polako počinjete da razumijete suštinu one stare dobre izreke: „Ono što je za jednog čovjeka kult, za drugog je religija...“ M. I.

FOTO: imdb.com / tvtime.com / indiewire.com / flavorwire.com