Može li DPS dobiti bitku u Podgorici?

Boris Raonić iz Građanske alijanse ocjenjuje da su rezultati predsjedničkih izbora demotivišući za opoziciju upravo u opštinama gdje su polagali najveće nade poput Podgorice, Pljevalja, Bara...Analitičari, ipak, ocjenjuju i da je teško upoređivati predsjedničke i lokane izbore.
 „Ovakva pobjeda Đukanovića ohrabruje njihove birače i podržavaoce, ali ona u numeričkom smislu ne znači mnogo“, smatra Zlatko Vujović iz CEMI-a.

Objavljeno: 18. 04. 2018 - 00:00

Đukanović apolutni pobjednik u Podgorici: Gledano u brojkama – u Podgorici je apsolutnu pobjedu ostvario kandidat DPS-a Milo Đukanović, rezultat svoje partije je značajno popravila kandidatkinja SDP –a Draginja Vuksanović, dok je najveći gubitnik Mladen Bojanić.

Đukanović je osvojio 54.532 glasa ili natpolovičnu većinu. To je, inače, najveća podrška koju je Demokratska partija socijalista do sada dobijala na izborima u Podgorici. DPS je na parlamentarnim izborima 2016. godine u glavnom gradu glasalo 48.561 ili 41,15 odsto onih koji su izašli na glasanje.

miloglSve i kada se zbroje glasovi koje su su na parlamentranim izborima osvojili tradicionalni koalicioni partneri DPS-a, SD, BS i albanske stranke, Đukanović je ostvario bolji rezultat.

U Podgorici, koju očekuju lokalni izbori u maju, opozicija je na parlamentranim izborima imala preko 50 odsto glasova. Dok je kandidat opozicije Miodrag Lekić na predsjedničkim izborima prije pet godina u glavnom gradu imao oko pet hiljada glasova više od tadašnjeg kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, predsjednik DPS-a je sada dobio 1.945 glasova više nego svi ostali kandidati zajedno.

Vuksanović popravila rezultat SDP-a: Rezultat svoje stranke je popravila i kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović, za oko 3.000 glasova ili za oko 60 odsto više nego što je SDP osvojio na parlamentranim izborima.To je za tu stranku značajan vjetar u leđa, jer su oni i izašli sa svojim kandidatom kako bi imali što bolju poziciju uoči lokalnih izbora.

Najveći gubitnik u Podgorici je Mladen Bojanić, koji je osvojio 38.752 glasova, značajno manje nego partije koje su ga podržale  (osvojile oko 54.000 glasova).

Đukanović je pojedinačno najviše glasova osvojio u svim opštinama, osim Berana, Plužina i Herceg Novog. U Budvi, Kotoru i Kolašinu su opozicioni kandidati Bojanić i Vuksanović zajedno imali više glasova od Đukanovića.

Đukanović je nadmoćno pobijedio u Plavu, Ulcinju, Rožajama i Petnjici, u kojima dominantno žive manjinski narodi.

draginja-vuksanovic

Sve ovo, naravno, uz izlaznost koja je manja za oko 10 odsto u odnosu na parlamentarne izbore.

Predsjednički i lokalni izbori teško uporedivi: Boris Raonić iz Gradjanske alijanse ocjenjuje da su rezultati predsjedničkih izbora demotivišući za opoziciju upravo u opštinama gdje su polagali najveće nade poput Podgorice, Pljevalja, Bara...

1503raonic“No, lokalni i izbori za predsjednika su različite stvari, o čemu svjedoci i izlaznost koja je manja 10 odsto u odnosu na parlamentarne. DPS je očigledno ključ kampanje stavio u opštinama gdje predstoje izbori, dok je opozicija svoju korak naprijed napravila samo kroz otpočinjanje kampanje za lokalne izbore pet dana prije izbora za predsjednika”, rekao je on za Portal Analitika.

Na pitanje kako rezultat predsjedničkih izbora može uticati na predstojeće lokalne, Zlatko Vujović iz CEMI-a je kazao da će za DPS svakako biti veliki izazov da popravi rezultat u Podgorici.

„Naravno da ovakva pobjeda Đukanovića ohrabruje njihove birače i podržavaoce, ali ona u numeričkom smislu ne znači mnogo“, smatra Vujović za agenciju Mina.

U tom smislu, ključno je pitanje da li DPS može na lokalnim izborima u Podgorici da nadoknadi oko 8.000 glasova razlike koje je Đukanović na izborima u nedjelju osvojio.

“To su teško uporedive brojke. Jer sada je izlaznost manja za 10 odsto. Pri tome ulogu neće igrati samo ukupne cifre, već i mandati po afirmativnoj akciji, raspored po D'Ontovom kolicniku i glasovi koje će da prospu liste po modelu Izbora iz Herceg Novog”, kaže Raonić.

I Zlatko Vujović kaže da ne treba miješati lokalni i nacionalni nivo.

vujovic1„Kad govorimo o lokalnom nivou, sve partije će biti izuzetno motivisane da vode efikasnu kampanju, i vjerujem da je izbor opozicije bio da sredstva štede za lokalne, a da se ne rasipaju za izbore za koje znaju da su unaprijed izgibljeni“, kazao je Vujović.

Kampanja će biti oštrija: On smatra da će kampanja za lokalne izbore, posebno u Podgorici, biti značajno dramatičnija i oštrija nego što je bila predsjednička.

„I DPS neće moći, uslovno rečeno, da se prošeta na tim izborima, kao što je to bio slučaj sa predsjedničkim“, dodao je Vujović.

Vujović je podsjetio da DPS ni na prethodnim izborima u Podgorici, iako je angažovao sve svoje snage, nije mogao da dođe do apsolutne pobjede.

On smatra da će na ovim izborima to biti još teže, jer ima i glasača DPS-a koji su nezadovoljnji radom aktuelnog gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

Dobri poznavaoci prilika u Podgorici kažu da će DPS igrati na kartu manjina i da na rezultate izbora presudno može uticati model afirmativne akcija.

Lokalni izbori u Podgorici i još 11 opština biće održani 27. maja. Za sada je poznato da će zajedno izaći Demokrate i URA, koji su predali izbornu listu.