Objavljena imena članova žirija Kanskog festivala

Američka i francuska glumica Kristen Stjuart i Lea Sedu, kanadski reditelj Deni Vilnev i francuski Robert Gedigijan biće u žiriju Festivala u Kanu.

Objavljeno: 19. 04. 2018 - 16:28

Žirijem, koji će imati pet žena i četiri muškarca predsjedavaće glumica Kejt Blančet, a u njemu će biti i kineski glumac Čang Čen, američka scenaristkinja Ava Duverne, pjevačica iz Burundija Kađa Nin i ruski reditelj Andrej Zvjagincev, dodaje festival u saopštenju.

 

Prošle godine je žiri, kojim je predsjedavao Španac Pedro Almodovar, Zlatnu palmu dodijelio filmu "Kvadrat" švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

 

Ovogodišnji festival traje od 8. do 19. maja, kad će žiri dodijeliti nagrade.

 

Veterani poput Žan-Luka Godara i Spajk Lija, ali i reditelji koji su pod prismotrom u svojim zemljama kao što su Iranac Džafar Panahi i Rus Kiril Serebrenikov takmičiće se na 71. festivalu, čiji je službeni program obavljen prošle nedjelje.

 

Lars fon Trir se vraća na Kanski festival

 

Danski reditelj Lars fon Trir vraća se ove godine na 71. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, poslije sedam godina od skandala koji je izazvao s kontroveznom izjavom o nacističkom lideru Adolfu Hitleru, prenijela je agencija Frans pres.

 

"Predsjednik Festivala Pjer Leskir i upravni odbor odlučili su da pozovu na Kanski festival Fon Trira, dobitnika Zlatne plame 2000. godine za ostvarenje 'Ples u tami'", naveli su organizatori festivala i dodali da će njegov posljednji film "The House that Jack Built" biti prikazan van takmičarskog dijela.

 

Fon Trir je 2011. godine izrazio simpatiju prema Hitleru na konferenciji za novinare tokom festivala poslije projekcije njegovog filma "Melancholia". Uprkos izvinjenju, tada ga je uprava Festivala proglasila za nepoželjnu osobu (persona non grata).

 

Danski reditelj, čiji filmovi imaju eksplicitne seksualne i nasilne scene, dolazio je redovno na Kanski festival uprkos njegovoj fobiji da putuje avionom, ali deset godina nije bio pozvan na tu poznatu filmsku smotru.

 

Njegov dolazak će biti jedan od zanimljivih događaja festivala, kao i projekcija filma "Čovjek koji je ubio Don Kihota", reditelja Terija Gilijama koji je svjetsku slavu stekao kao jedan od glumaca britanskog serijala "Leteći cirkus Montija Pajtona". Taj film će biti prikazan 19. maja na završetku festivala.