Natali Portman neće na dodjelu Jevrejskog oskara

Ceremonija dodjele nagrade "Genesis", takozvanog Jevrejskog oskara, zakazana za jun ove godine, otkazana je nakon što je dobitnica, američka glumica, rođena u Jerusalimu, Natali Portman najavila da neće učestovovati u svjetlu "novih događaja".

Objavljeno: 20. 04. 2018 - 12:34

Fondacija nagrade "Genesis" je saopštila da joj je veoma žao zbog toga.

Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavijestio da su "nedavni događaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osjećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom događaju u Izraelu", prenijeli su tamošnji mediji. 

Zato je ceremonija otkazana, a u saopštenju organizatora je takođe navedeno da oni "strahuju kako bi odluka Portman mogla izazvati da se filantropska inicijativa politizuje", što su oni nastojali da izbjegnu u posljednjih pet godina. 

Glumica nije navela koji događaji su je uznemiirli, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela. 

Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a više od 1.500 ih je ranjeno. 

Genesis nagrada je novčana, a dobitnici mogu da je poklone.

Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Icak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas. 

Dodeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrijednostima i jevrejskom narodu". 

Nagrada "Genisis" za Portman je u decembru duplirana na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana. 

Fondacija nije rekla da li će Portman, ipak, primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji.

Nagradu "Genesis" su ustanovili Mihael Fridman i drugi bogati ruski biznismeni Jevreji i ona se dodjeljuje u saradnji kabineta izraelskog premijera i Jevrejske agencije. 

Portman je režirala i glumila u adaptaciji memoara izraelskog pisca Amosa Oza "Priča o ljubavi i tami". 

Kada je najavljeno da će dobiti nagradu Genesis, rekla je da je ponosna na "izraelske korijene i jevrejsko nasljeđe".

Godine 2015, kada je Benjamin Netanjahu ponovo izabran za premijera, rekla je da je vrlo uznemirena i razočarana, objasnivši da "njegove rasističke izjave smatra užasnim", ali da ne želi da kritikuje Izrael.

Foto: Reuters/Mario Anzuoni