Međunarodni sajam knjiga u maju

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, 13 po redu, biće održan od sedmog do 14. maja, a na njemu će nastupiti oko 100 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Objavljeno: 20. 04. 2018 - 12:48

Organizator Sajma je izdavačka kuća „Nova knjiga“, koorganizator Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelj Ministarstvo kulture.

Umjetnički direktor Sajma Nikola Nikolić rekao da je Sajam biti održan u garažnom dijelu tržnog centra Delta City i da će ga otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Nikolić je na konferenciji za novinare kazao da će specijalna gošća Sajma biti, književnica Rumena Bužarovska, koja je, kako je rekao, zbirkom priča „Moj muž“ prilično potresla region.

On je dodao da Sajam biti otvoren od 11 do 21 sat i 30 minuta i da će ulaznica, kao i svake godine, biti simbolična.

„Slogan ovogodišnjeg sajma je „Oprez – čitanje može izazvati slobodno razmišljanje. Djeca čitalaca i sama postaju čitaoci“. On na prvi pogled može odbiti ljude od čitanja, a zapravo se nadamo da će imati upravo suprotan efekat i privući što više posjetilaca“, rekao je Nikolić.

On je naveo da će biti organizovan i umjetnički program u kojem će se predstaviti značajni stvaraoci iz zemlje i regiona.

„Ove godine je poseban segment saradnja sa Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, sa kojom smo našli prirodnu konekciju između bibliotečke djelatnosti i svega toga što predstavlja Sajam“, istakao je Nikolić.

On je rekao da će, kao i prošle, i ove godine biti organizovan pilot projekat „Sajamske novine“ u saradnji sa „Pobjedom“, gdje će čitaoci moći da nađu intervjue sa piscima iz zemlje i regiona i književne preporuke aktuelnih izdanja.

„Ove godine je novitet i sporazum koji se priprema sa Javnim servisom, prema kojem će naša glavna medijska kuća, u okviru svojih mogućnosti, maksimalno predstavljati sve one aktivnosti koje su zastupljene na Sajmu“, rekao je Nikolić.

Bojana Joksimović Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ rekla je da će biti održan okrugli sto na temu „Crnogorsko bibliotekarstvo – stanje i perspektive“, na kojem će učestvovati direktor Bogić Rakočević, i direktori gradskih biblioteka.

„Takođe će biti održano predavanje o značaju legata, kao i tribina posvećena školskim bibliotekama. Tokom Sajma biće upriličena i promocija knjige „Ubojtak“ Boža Bulatovića i predstavljanje poslednjeg broja časopisa „Komuna“ posvećenog bibliotekarstvu“, kazala je Joksimović.

Predstavnica Crnogorskog Telekoma, koji je pokrovitelj Sajma, Jovanka Radović, kazal je da je ta kompanija uvijek podržavala događaje i manifestacije koje su posebno važne za građane kao što je Sajam knjiga.

Ona je rekla da je knjiga jedna od tih neprolaznih vrijednosti koja vremenom dobija na značaju.

„Brojka 13 je srećan broj u ovom slučaju jer je Sajam svih ovih godina svojim sadržajima viskog kvaliteta uspio da se nametne kao manifestacija prepoznatljiva u kulturi Glavnog grada i crnogorskoj kulturi uopšte“, kazala je Radović.

Ona je napomenula da će cio sajmski prostor biti pokriven wi fi signalom, tako da će posjetioci i učesnici na Sajmu imati mogućnost da besplatno koriste internet.