Novi iPhone stiže uskoro?

Barem za one koji su navikli na cijenu iPhone X, ali svakako možemo reći da bi mnogi od nas bili zadovoljni. Poznati „prorok“ pogledao je u budućnost i prenio nam detalje o iPhone-u od 6.1”.


Objavljeno: 20. 04. 2018 - 13:27

Ukratko - gotovo se svi pouzdani izvori slažu oko toga da će ove jeseni biti lansirana tri nova modela iPhone-a. Nasljednik iPhone-a X veličine 5.8” sa OLED displejom, Face ID i ekranom bez okvira, veći brat, “iPhone X Plus” veličine 6.5” sa istim mogućnostima i konačno, uređaj veličine 6.1” sa LCD ekranom, Face ID i ekranom bez okvira – po povoljnijoj cijeni. 

Prva dva modela vjerovatno ne donose neka veća iznenađenja, mogli bi biti isti kao što je trenutno iPhone X, samo malo pametniji, snažniji, i u slučaju “Plus” modela – nešto veći. Međutim, 6.1” model bi mogao biti veoma zanimljiv, pošto je on sada tajnovit. Ming-Chi Kuo čak i sada radi na rješavanju ovog slučaja. 

Prethodno je objavio nekoliko nagađanja i procjena u vezi sa tim uređajem, ali sada donosi nešto više detalja. Prema njegovim informacijama, početna cijena modela od 6.1” bi mogla biti oko 550 dolara. To je puno manje od početne cijene iPhone 8 – 700 dolara, a ne može se ni uporediti sa cijenom iPhone-a X – koja je 1 000 dolara. Već dugo vremena iPhone uređaji nijesu imali takvu cijenu. 

I to nije sve. Kuo je takođe dodao kako bi ova povoljnija verzija mogla imati i Dual SIM podršku. Mnogi korisnici su zahtijevali ovu funkciju, uglavnom u Kini, gdje je sasvim uobičajena pojava imati nekoliko telefonskih brojeva. Ova opcija bi mogla biti ključ za širenje na azijskom tržištu. S tehnološke strane, nekakva vrsta eSIM rješenja bi bila najelegantnija, ali Kuo tvrdi da će se Apple držati standardnog rješenja, što će dovesti Jony Ive-a do ludila. 

Gurman je takođe imao nekoliko riječi o ovoj temi: 

Apple nije donio konačnu odluku o uključivanju te mogućnosti i mogli bi pričekati E-SIM tehnologiju, koja će povezivati telefone sa više mreža, bez potrebe za karticom koju možete mijenjati. Apple je htio da počnu sa korišćenjem E-SIM tehnologije, ali neki provajderi nijesu oduševljeni tom idejom, a Apple-u je potrebna njihova podrška. Dual SIM mogućnost bi pružala kompromis. 

I posljednje, ali ne i najmanje važno, Kuo je procijenio količine prodaje. Izračunao je da bi između Q3 2018 i Q3 2019, broj prodatih uređaja mogao biti između 100 i 120 miliona, piše "iMagazin". 

Foto: Getty Images