Stoltenberg: Velika je stvar imati Crnu Goru kao 29. članicu Alijanse

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocijenio je danas da je članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo stabilnosti Zapadnog Balkana.

Objavljeno: 27. 04. 2018 - 20:32

”Ulazak Crne Gore u NATO pokazao je i da su naša vrata otvorena”, poručio je Stoltenberg na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Briselu koji su razmotrili politiku “otvorenih vrata”.

 

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore NATO izjavio da je “velika stvar” imati Crnu Goru kao 29. člana Alijanse.

 

On je dodao da Crna Gora doprinosi NATO misijama i operacijama kao i da je najavila povećanje svog prisutsva u spasilačkim misijama NATO u Avganistanu.

 

Ministri spoljnih poslova zemlja članica NATO su razgovarali i o napretku Makedonije i BiH ka članstvu u Atlantskom savezu.

 

“Naša politika otvorenih vrata je istorijski uspjeh. Donela je stabilnost, mir i prosperitet milionima ljudi širom evroatlantskog regiona i izgradila bolju saradnju. Kao što je pokazano ulaskom Crne Gore u NATO, vrata NATO ostaju otvorena. Da bi zemlja ušla u NATO potrebno je da podnese zahtjev, a da na to pristane 29 saveznika. Niko drugi se tu ne pita”, kaže Stoltenberg.