BMW sprema kapsulu za prevoz putnika brzinom od 1.080 km/h

Njemačka kompanija BMW dizajnirala je kapsulu koja će prevoziti putnike brzinom od čak 1.080 kilometara na sat.

Objavljeno: 01. 05. 2018 - 20:27

Na manifestaciji "Mjesec dana inovacija" u Dubaiju nedavno je predstavljena putnička kapsula koja će voziti na relaciji Dubai-Abu Dabi, a putovanje će trajati svega 12 minuta.

Inače, za vožnju na istoj relaciji vozom potrebno je par sati, automobilom sat vremena ukoliko vozite brzo, a avionom 15 minuta.

Prototip kapsule je prvi put prikazan široj javnosti na manifestaciji u Dubaiju.

Riječ je o "hiperlup" (Hyperloop) transportnom sistemu koji BMW-ova ćerka firma "DesignWorks" razvija sa kompanijom "Virgin Hyperloop One", objavljeno je u saopštenju na sajtu njemačke kompanije.

Tehnologija je bazirana na kapsulama koje se elektromagnetnim talasima pokreću kroz vakuum tube brzinom koja može da dostigne i 1.080 kilometara na sat.

Glavni izazov za tim firme "DesignWorks" bio je kako da obezbijede udobnu i zanimljivu unutrašnjost kapsule bez prozora, a koja bi istovremeno osigurala da svi putnici sjede tokom putovanja.

Da bi putnici dodatno uživali, dizajneri su se inspirisali tradicionalnim arapskim modelima, ali uz futurističke i moderne detalje.

Da su se potrudili, govori i podatak da prva klasa u kapsulama ima kožna sjedišta sa ekranima osjetljivim na dodir koji kontrolišu zagrijevanje i hlađenje sjedišta i jačinu svjetla, a nudi i ličnu zabavu u vidu izbora filmova i TV emisija.

Ukoliko dođe do realizacije ove vrste transporta, BMW-ova firma "DesignWorks" biće zadužena za pravljenje udobnih kapsula, a "Virgin Hyperloop One" s Ministarstvom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata za infrastrukturu tuba.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?