Dačić je poznat kao neuspješan šlager pjevač

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da ta zemlja neće povući ambasadora iz Srbije, nakon što je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević proglašen nepoželjnim u Srbiji.

Objavljeno: 02. 05. 2018 - 21:10

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a Plenković je rekao da Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije.

Na pitanje hoće li odgovoriti na izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je "Hrvatska bila saveznica Hitlera, a Srbija nije", Plenković je kazao da odbacuje takvu "skandaloznu retoriku".

"Razmotrili smo tematiku juče i danas. Hrvatska je odgovorna država i želimo da otvorimo nove stranice saradnje sa svim susjednim zemljama. Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra spoljnih poslova koji je poznat po tome da je neuspješan šlager pjevač i mi se na takve izjave ne želimo osvrtati, nego voditi evropsku politiku, politiku saradnje sa svima koji uvažavaju civilizacijske i evropske standarde", kazao je Plenković i potvrdio da neće biti povlačenja ambasadora iz Srbije.

Hrvatski premijer je komentarisao i današnje usmeno izjašnjavanje Hrvatske i Slovenije pred Evropskom komisijom o slovenačkoj tvrdnji da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši evropsko i međunarodno pravo.

"Zadovoljni smo sa onim što je hrvatski tim predstavio. Prema našem stavu, nema govora o kršenju evropskog prava. Pozivam Sloveniju da bilateralnim putem riješimo to pitanje, posezanje za ovim putem smatram da će za njih biti neuspješno", kazao je Plenković.

"Najzrelije i najjednostavnije je da riješimo problem na bilateralan način. Ona ne treba opterećivati izvrnse odnose dviju naroda i zemalja. Naša ponuda je na stolu, pričekajmo kraj slovenačkih izbora. Što se tiče svih pravnih radnji preduzeli smo sve što je u našoj moći", kazao je Plenković.

Foto: Reuters/Antonio Broni