Polanski i Bil Kozbi izbačeni iz Američke filmske akademije

Američka filmska akademija koja dodjeljuje nagradu Oskar saopštila je da je izbacila iz svog članstva režisera Romana Polanskog i komičara Bila Kozbija, dva poznata člana osuđena zbog seksualnih delikata.

Objavljeno: 04. 05. 2018 - 10:35

Polanski je izbačen iz akademije više od 40 godina pošto je priznao krivicu za silovanje 13-godišnje djevojčice i 15 godina po dobijanju Oskara za najbolju režiju za film "Pijanista", navodi Asošiejted pres.

On je i dalje bjegunac, pošto je 1978. godine pobjegao iz SAD po priznanju krivice, a Kozbi je prošle nedjelje osuđen za seksualno napastvovanje jedne žene prije 14 godina.

Akademija je navela da je odluka o Polanskom i Kozbiju donijeta u utorak, na sastanku odbora guvernera koji je o statusu Kozbija i Polanskog glasao u skladu sa standardima ponašanja.

To je prva takva odluka otkako je akademija počela da primijenjuje revidirane standarde ponašanja za svojih 8.400 članova, usvojene u decembru.

Revizija standarda je uslijedila pošto je u oktobru iz članstva akademije izbačen holivudski producent Harvi Vajnstin, kojeg su desetine žena optužile za seksualno uznemiravanje ili napastvovanje.