Tviter savjetuje korisnike da promijene svoje lozinke

Korisnicima društvene mreže Tviter ova kompanija savjetuje da promijene svoje lozinke.

Objavljeno: 04. 05. 2018 - 12:05

Kako javlja AP, kompanija Twitter Inc. je saopštila da je nedavno otkrila „bag“ koji je čuvao lozinke u nezaštićenoj formi, odnosno kvar je doveo do toga da su neke od njih bile sačuvane kao običan tekst u  internom kompjuterskom sistemu kompanije.

Iz kompanije su saopštili da interna istraga nije pronašla nikakve nagovještaje da je bilo zloupotreba lozinki, ali je svojim korisnicima, kojih ima oko 330 miliona, ipak preporučila da ih promijene. Iz kompanije preporučuju korisnicima da promijene lozinku i ukoliko su je koristili za bilo kakve druge servise.

Ta kompanija je saopštila da ona šifre štiti tako što ih pretvara u nasumičan skup brojeva i slova, ali da je taj „bag“ doveo do toga da lozinka bude vidljiva prije nego što nastupi to „maskiranje“. Mreža nije rekla koliko je lozinki pogođeno kvarom.

Međutim, osoba upoznata sa reakcijom kompanije rekla je da je brojka „znatna“, te da su bile izložene „nekoliko mjeseci“, javlja Rojters.

Tviter je otkrio kvar prije nekoliko nedjelja i izvijestio o njemu neke regulatore, rekla je ta osoba.

Ovo otkriće dolazi u vrijeme dok zakonodavci i regulatori širom svijeta pomno istražuju način na koji te kompanije čuvaju podatke korisnika, nakon niza bezbjednosnih incidenata koji se dogodili u kompanijama poput Equifax Inc, Facebook Inc i Uber.