Ovako će izgledati novi hotel Durmitor

 Rušenje hotela ,,Durmitor“, koji je za 650.000 eura kupila kompanija Adriatik propertiz, počelo je prije nekoliko dana, a juče je Žabljačanima predstavljeno idejno rješenje budućeg zdanja koje će biti podignuto na istom mjestu. 

Objavljeno: 05. 05. 2018 - 07:58

Arhitekta Dragan Komatina kazao je da se grčka korporacija, koja već godinama gazduje Svetim Stefanom, trudi da svaki svoj hotel projektuje na specifičan način, pa će i novi „Durmitor “ biti poseban, a inspiracija prilikom njegovog projektovanja bili su pećina, zima, priroda, voda...

- Ovo će biti objekat kategorisan sa pet zvjezdica, a njegov spoljašnji izgled biće isti kao zdanja koje se sada ruši. Adriatik propertiz se obavezao da će izgraditi hotel sa četiri zvjezdice, ali je u međuvremenu odlučeno da ovo mjesto zavređuje još viši nivo – kazao je Komatina.

AMBIJENT: On je naglasio kako su se maksimalno trudili da ne naruše prirodni ambijent.

- Neće biti posječeno niti jedno drvo, parking za goste hotela biće ispod zdanja tako da se ni jedno vozilo neće vidjeti, a spa centar sa toplim kadama biće u potpuno prirodnom ambijentu. Pored hotela biće i lijepo dječje igralište, sve će imati porodični karakter i biće luksuzno opremljeno, ali u kombinaciji drveta, kamena i prirodnih tkanina, što odgovara ovom prostoru.

Umjesto bungalova, u okruženju hotela biće izgrađeno 11 vila sa po dva ključa, prepoznatljive strukture za žabljački kraj. U toku je priprema dokumentacije, a onda se čeka građevinska dozvola i planirano je da gradnja traje dvije godine. Preko prostrane garaže biće zemlja i zelenilo, a novi hotel sa pet zvjezdica biće okružen vodom, gledano iz pravca grada - kazao je Komatina.

hotel-durmitor-enterijer

Prezentacija projekta izazvala je veliko interesovanje Žabljačana, a pogotovo turističkih poslenika, pa je prerasla u javnu raspravu. Oni su postavljali pitanja na koja su odgovarali predstavnici investitora. Goran Bencun iz Adriatik propertiza kazao je da će spoljašnji izgled hotela biće isti, samo će unutrašnjost biti prilagođena novim standardima.

- To znači da će imati pet zvjezdica, spa centar i sve što on podrazumijeva, od sauna i turskih kupatila do slane sobe. Imaćemo i dva restorana, 11 vila, ali i ukupno 140 ležaja u 70 soba kategorije pet plus.

U završnim smo pregovorima sa jednim hotelskim operaterom i sa njim ćemo razraditi sve detalje osmišljenog projekta. Adriatik propertiz sa kompanijom Aman, koja je najozbiljniji pretendent za tu ulogu, već deset godina uspješno radi na Svetom Stefanu, pa i u Veneciji imamo jedan istorijski važan objekat.

Kad će početi radovi na Žabljaku zavisi najprije od državne studije lokacije, jer nju čekamo, a onda i urbanističko-tehničke uslove na osnovu kojih ćemo ući u detaljnu razradu.

hotel-durmitor-soba

Jasno je, od dobijanja urbanističko-tehničkih uslova za tri godine moramo završiti objekat – kazao je Bencun, napominjući da projektovana investicija sada premašuje 20 miliona eura.

Čulo se na prezentaciji da je prosječna cijena kvadrata hotela sa pet zvjezdica oko 2.000 eura, te da Adriatik propertiz raspolaže sa oko 10.000 metara kvadratnih bruto površine koja može da se razradi na mjestu nekadašnjeg ,,Durmitora“.

ZAPOŠLJAVANJE: Predsjednik opštine Veselin Vukićević kazao je da ga raduje što je već izvjesno da će Žabljak dobiti luksuzan hotel, koji će biti biser crnogorskog turizma na sjeveru.

- Ponovo će ovaj hotel biti simbol Žabljaka, a benefiti, kada se sve završi, biće nemjerljivi, jer očekujemo zapošljavanje mladih sugrađana, ali i najzahtjevnije goste u našem kraju – istakao je Vukićević.

Oronulo zdanje hotela ,,Durmitor“ već nekolika dana ruši žabljačka firma „Zeković kompani“.

Hotel bi trebalo da bude srušen za mjesec ili najkasnije 45 dana.

Zgradu nije bilo moguće rekonstruisati

Predstavnici investitora objasnili su da nije bila moguća rekonstrukcija hotela.

- Zgrada je potpuno propala, njena statika ne zadovoljava savremene standarde i bilo je nemoguće rekonstrusati je, zato se i pribjeglo rušenju - objasnio je Dragan Komatina.

„Durmitor“ je sagrađ­en uoči početka Drugog svjetskog rata, jedno kraće vrijeme bio je i partizanska bolnica.

Okupator ga je zapalio, ali je po oslobo­đenju obnovljen, ćemu svjedoči i spomenploča na njegovom zidu, koja ce, kako saznajemo, biti vraćena na novoizgra­đeno zdanje.

Godinama bezuspješno prodavan

Prvi čovjek opštine podsjetio je da je „Durmitor“ godinama bezuspješno prodavan, da je najprije cijenjen 6.500.000 eura, a na kraju prodat za 650.000.

- Investitor se obavezao da će uložiti deset miliona, ali izgleda da će uložiti najmanje duplo više.

Raduje nas što ćemo biti još bliskiji sa kompanijom Adriatik propertiz, a ona je na Žabljaku već pokazala društvenu odgovornost, izdvajajući znatna sredstva za rekonstrukciju gradske kapele, finansiranje odlaska naše djece na festival u Jerusalim...

Od dolaska ovog inostranog investitora vjerujem da samo može biti dobro svim Žabljačanima - rekao je Vukićević.