Otvoren 13. Međunarodni sajam knjiga

Trinaesti međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvorio je večeras ministar kulture Aleksandar Bogdanović.   

Objavljeno: 07. 05. 2018 - 22:29

Otvarajući Sajam, ministar Bogdanović je istakao: "U svom trinestogodišnjem trajanju Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja dao je jedan poseban doprinos onoj tako značajnoj tradiciji naših prostora, u čijim se državotvornim počecima štampanje knjiga doživljavalo kao bitna potpora identitetskog uobličenja. Pored toga što su počeci pismenosti na teritoriji Crne Gore, počeci pismenosti i za cio jugoistok Evrope, i činjenica da su velika djela slovenske duhovnosti nastajala u okolini ovog grada, daju Podgorici istorijsko pravo na jedan ovakav događaj kakav je Sajam knjiga."

"Podgorica, kao i ostali gradovi Crne Gore, posljednjih decenija bilježe stalni porast studenata i svršenih visokoškolaca, što nameće potrebu za sve sadržajnijim aktivnostima koje će toj populaciji omogućiti uvid u aktuelnu izdavačku produkciju šireg prostora.

Pored tih edukativnih i informativnih efekata, Sajam knjiga ima i svoju širu kulturnu misiju, jer se prisustvom izdavača i autora iz bližeg i šireg okruženja otvara značajan prostor dijalogu između različitih kultura, a time i njihovom jačem povezivanju. Upravo se iz iskustva našeg regiona može mnogo toga naučiti o tekstu i knjizi kao najstabilnijim uporištima kulturne prepoznatljivosti i zajedništva. Jer, kao što smo u jednom od najvećih romana dvadesetog vijeka saznali da „rukopisi ne gore”, oni se isto tako ne daju zatvoriti u jedan jezik, u jednu kulturu. 

U kontekstu tih kulturnih razmjena i interakcija, ove godine su posebno zanimljivi programi zemlje koja je od početka prisutna na Podgoričkom sajmu knjiga – Republike Italije, sa kojom nas spajaju kako one geografsko-kulturološke sličnosti, odrđene mediteranskim duhom i prostorom, tako i brojne istorijske veze, koje su kulminirale u dinastičkoj povezanosti naših država", dodao je ministar Bogdanović

sajamknjiga

Na otvaranju su, o izložbi „Fermijevo nasljeđe“. koju je priredila Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom nauke i Ministarstvom kulture govorili ministarka nauke prof. dr Sanja Damjanović i ambasador Republike Italije Luka Zelioli

Prisutnima su se obratili i generalna direktorica Direktorata za obrazovanje Ministarstva prosvjete Mubera Kurpejović direktor Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" Bogić Rakočević, direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević, te književnica Rumena Bužarovska.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja organizuju Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, uz pokrovteljstvo Ministarstva kulture.

Ovogodišnji sajam biće otvoren do 14. maja.