Hitno procesuirati počinioce ili društvo tone u bezdan

Stručnjaci za kriminalistiku sa kojima je razgovarao Portal Analitika tvrde da je u slučaju napada na Lakić riječ o klasičnom zastrašivanju te da je napadač ciljao tačno u nogu. Naš sagovornik, iskusan policijski stručnjak, objašnjava da je od presudne važnosti da se napadači i nalagodavci nadju što prije i dodaje da u kriminalističkom smislu policija ima dosta elemenata da postavi verzije, suzi krug osumnjičenih i riješi slučaj.”Moraju se naći i kazniti, jer nakon ove opomene zastraštivanja, napadači sljedeći put ne bi prezali ni od likvidacije”, kaže on.

Objavljeno: 10. 05. 2018 - 00:00

Muškarac star oko 40 godina, proćelav, visok oko 175 cm, pucao je u u utorak nešto prije 21 sat u novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i ranio je u nogu. Tako su ga opisali očevici, a policija do trenutka kada je ovaj tekst objavljen, nije uspjela da uđe u trag napadaču koji je pucao.

Napad na Lakić dogodio se u jednom od najprometnijih djelova grada, gdje je u tom trenutku, u neposrednoj blizini, bilo više desetina građana.

Napadač joj je prišao dok je izlazila iz automobila i iz neposredne blizine pucao u nogu. TV Vijesti je javila sinoć da motiv za pucanj u novinarku nije privatne prirode, već tekstovi koje je objavljivala prethodnih mjeseci. TV Vijesti se pozvala na dobro obaviještene izvore, koji u interesu istrage ne otkrivaju o kojim se konkretno tekstovima radi.

olja3

Zastrašivanje, pa brutalnija opomena: Stručnjaci za kriminalistiku sa kojima je razgovarao Portal Analitika tvrde da je u slučaju napada na Lakić riječ o klasičnom zastrašivanju te da je napadač ciljao tačno u nogu.

“Po načinu izvršenja riječ je o zastrašivanju, poruka je da ućuti ili u odnosu na ono što je već pisala ili što namjerava da piše”, kaže naš sagovornik koji upozorava da je ovo znatno brutalnija opomena od one prije šest godina, kada je na istom mjestu pretučena.

Naš sagovornik, iskusan policijski stručnjak, objašnjava da je od presudne važnosti da se napadači i nalagodavci nađu što prije i dodaje da u kriminalističkom smislu policija ima dosta elemenata da postavi verzije, suzi krug osumnjičenih i riješi slučaj.

”Moraju se naći i kazniti, jer nakon ove opomene zastraštivanja, napadači sljedeći put ne bi prezali ni od likvidacije”, kaže on.

olja

Lakić pisala o švercu: Olivera Lakić je najviše pisala o švercu cigaretama i istraživala fabriku duvana Tara u Mojkovcu i skladište u Podgorici, nakon čega je počela da prima prijetnje.

Onda je u martu 2012. godine pretučena ispred svog stana, na istom mjestu gdje je prije dva dana u nju pucano. Policija je nakon šest dana uhapsila Podgoričanina Ivana Buškovića koji je osuđen na devet mjeseci zatvora. Tvrdnje Buškovićevih prijatelja da je u vrijeme napada na novinarku Lakić igrao fudbal bile su, po mišljenju suda, sračunate i pripremljene da olakšaju položaj optuženom. Dvije godine kasnije, pred Osnovnim sudom našao se i Danilovgrađanin Milan Grgurović zbog optužbi da se lažno prijavio da je prijetio Lakić, ali je oslobođen optužbi. U Osnovnom sudu 2015. godine sudilo se i Milenku Rabrenoviću da je prijetnjama ugrozio bezbjednost novinarki Lakić i njenoj porodici, ali je i on oslobođen optužbi.

Olivera Lakić je u međuvremenu dvije godine i sedam mjeseci imala policijsko obezbedjenje.

pazin

Reakcija državnih organa: Redakciju Vijesti juče su posjetili ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Zoran Pažin. Na pitanje hoće li istraživati ono što je pisala Lakić, Nuhodžić je kazao da će se u fokusu istrage biti  svi pojedinci i sve ono što je predmet pisanja provjeravati kao eventualni napad na novinarku.

“A ova posljednja pisanja, mislite vjerovatno na šverc duvana, taj predmet je kod tužilaštva, a policija će sve  ono što bude potrebno Specijalnom tužilaštvu za kvalitetnu istragu pripremiti i učiniti dostupnim bez ikakve rezerve”, rekao je. 

Zoran Pažin je tokom razgovora posebno apostrofirao da se napadi na novinare moraju strožije kažnjavati. “Nedopustiva je praksa, i tu se u potpunosti slažem sa kolegama gospođe Lakić, da sudovi izriču kazne blizu zakonskog minimuma za krivična djela koja predstavljaju brutalan atak na društvene vrijednosti. Kao bivši dugogodišnji sudija i danas ministar pravde, lično ću inicirati djalog sa predstavnicima sudske vlasti sa ciljem da naše pravosuđe prepozna ovo značajno društveno pitanje. Kazne koje sudovi izriču za nasilje nad novinarima moraju slati snažnu i nedvosmislenu poruku države da je napad na novinare zapravo napad na pravo Crne Gore da slobodno misli i slobodno govori i da svakom ko se na to usudi slijedi najoštrija kazna”, rekao je Pažin.

Svjetski mediji izvijestili o napadu na Lakić: I pravnici koje je Portal Analitika kontaktirao su saglasni da je jedan od problama u sudskoj praksi da se napadi na novinare kažnjavaju kaznama često i ispod zakonskog minimuma. Sudije, kako se ističe često nemaju osjećaj za značaj novinarskog rada i napade na novinare tretiraju kao bilo koje druge. Time se, kako ističu, ohrabruju napadači i nalagodavci i tome se mora stati na put.

lakic3

Na jučerašnjem protestu ispred zgrade Vlade, organizovanom u znak podrške Lakić, se okupilo nekoliko stotina novinara, NVO aktivista, predstavnika opozicije. Na skupu, medjutim, nije nije bilo nikoga od predstavnika Vlade.

Upitan zašto se niko iz Vlade nije pojavio na protestu, Nuhodžić je rekao da su on i Pažin bili u redakciji i da su ostale kolege “vjerovatno imale neke obaveze”. Kazao je da to ne može kometarisati, jer ne zna da li je bilo vremena i prostora da se pojave na skupu.

Direktor Vijesti Željko Ivanović kazao je da je motiv napada pisanje Lakić i Vijesti, te izjava lidera DPS-a i novoizabranog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da su Vijesti “fašistički medij”. 

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković je kazao da se takve stvari dešavaju uvijek poslije skandaloznih izjava ljudi koji su na vrhu vlasti, poput gospodina Đukanovića (novoizabranog predsjednika Crne Gore i lidera vladajuće DPS) koji je novinare 'Vijesti' nazvao fašistima. Potpuno je bilo očekivano da će se nešto ovako desiti poslije takve motivacije i izazivanja atmosfere linča i straha prema slobodnim medijima i novinarima.

Đukanović je u prvom reagovanju kazao da je imperative da se rasvijetli napad te da način na koji je Lakić ranjena pokazuje da se nije željela nanijeti šteta samo njoj, već posijati sumnja i nanijeti moralna i politička šteta, određenim javnim ličnostima, djelovima državnog sistema, pa i samoj državi Crnoj Gori.

Đukanović je rekao i da su očekivane optužbe, koje dolaze iz dijela javnosti, da je on inspirator napada.

"Prvi su se sa iskonstruisanim optužnicama oglasili oni koji su i najsumnjiviji. Logično, oni žele da zloupotrebom jednog kriminalnog akta, napada na novinarku, žele da time ućutkaju sve koji govore o njihovom kriminalu. I moja poruka njima je - ništa od toga”, rekao je on.

Osude napada na Oliveru Lakić i juče su stizale sa svih strana, a vodeći svjetski mediji su izvijestili o tom slučaju. Poruka je jasna. Odgovori ko je pucao u Oliveru Lakić, zašto je to uradio i po čijem nalogu nam trebaju što prije. Jer u protivnom, ovo društvo će potonuti potpuno u bezdan.