O supenim nacistima i ostalim demonima

Džeri Sajnfeld dobio je primamljivu novčanu ponudu za snimanje desete sezone. Međutim, sviđalo mu se to što su se i Bitlsi raspali poslije devet godina. Odbio je bez razmišljanja

Objavljeno: 11. 05. 2018 - 12:17

Prije 20 godina Džeri Sajnfeld, Džordž Kostanza, Ilejn Benes i Kozmo Krejmer prisustvovali su pljački. Reagovali su na sebi svojstven način: ismijavajući situaciju i ne preduzimajući apsolutno ništa da pomognu nesrećnom debeljku. Pola sata kasnije završili su u zatvoru. Zakon dobrog Samarićanina, za čije nedavno usvajanje nijesu znali, obavezao ih je da pomognu osobi u nevolji. Nakon bizarnog suđenja, tokom kog su svjedočili svi kojima su se ikada zamjerili, četvorka je osuđena na godinu zatvora. I to je posljednje što smo vidjeli od njih.

Da, pričamo o finalu serije „Seinfeld“, jednog od najboljih humorističkih TV projekata svih vremena, čija je zadnja epizoda emitovana 14. maja 1998. na televiziji NBC.

Porijeklo plesa

Svaki iskreni fan kultnog sitkoma uputiće vam osuđivački pogled ako ne znate ko je „supeni nacista“, zašto je Njuman najomraženiji poštar na svijetu i zbog čega je Ilejn Benes (sjajna Džulija Luj-Drajfus) apsolutno najgora plesačica koja je ikad hodala planetom. No, ako volite ovu seriju a kuburite sa pamćenjem i izgubili ste dodir sa ovakvim detaljima nakon gledanja devet sezona (180 epizoda!), možete da se prisjetite svega čitajući knjigu Spajka Ferestena.

Jedan od glavnih scenarista u posljednje tri sezone razjasnio je porijeklo mnogih fora. U njegovoj knjizi „Seinfeldia: How a Show About Nothing Changed Everything“, na primjer, možete da pročitate da je kultna scena Ilejninog plesa inspirisana pokretima njegovog šefa koji je „plesao kako nikada nije nijedno ljudsko biće, skačući i trzajući se u ritmu koji je samo on mogao da osjeti“.

A kako je nastao „Seinfeld“? Sve je počelo 1988. kroz razgovor Džerija Sajnfelda i Larija Dejvida. Poslije stend-ap nastupa, počeli su da pričaju o smislu postojanja čudnih artikala kao što je korejski gel. Pitali su se može li to da se proizvodi i u drugim oblicima kao što je, na primjer, pjena. Zvuči poznato?

Manijak u sobi

Vodeći se time da ovakve vrste jadikovanja nema na malim ekranima i planom da stvore seriju „ni o čemu“ došli su na sastanak sa predstavnicima TV NBC. Njihov prijedlog je aminovan. Rođeni su kultni likovi: Ilejn Benes, Sajnfeld, njegov prijatelj Džordž Kostanza (Džejson Aleksander) osmišljen po uzoru na Dejvida i ekscentrični komšija inspirisan Larijevim susjedom, nezaposlenim kovačem različitih planova s kojim je dijelio frižider, TV, kauč, telefon... I to zvuči poznato?

Dva čudaka su se savršeno slagala. Komšija bi tek tako ušetao u stan samo sa peškirom oko struka i počeo da kopa po frižideru, dok je Dejvid gledao neku utakmicu. Ekscentrika je savršeno odigrao Majkl Ričards, i sam uveliko čudan kao i lik kog je glumio. Ričardsovi manijakalni upadi kroz vrata su nekad bili toliko siloviti, da je ekipa morala da unajmi stalnog majstora za opravku. Na „remont“ su morale da idu i njegove kolege, budući da su svako malo prskavali od smijeha i ponavljali scene zbog njegovih ispada.

Njujorški tretman

Iako je popularnost serije rasla, čelnici TV NBC nijesu bili zadovoljni. Smetao im je čudni nedostatak smisla! Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon epizode u kineskom restoranu, koju su četiri čudaka proveli u predvorju, čekajući da oslobode mjesta za stolom.

Dejvid je bezuspješno objašnjavao kako je to u duhu serije i jedva je uspio da ih nagovori da emituju epizodu. Dan kasnije, nakon vrhunskih kritika, kritičari su pisali o revolucionarnom potezu sitkoma.

Iscrpljeni Lari odustao je od projekta nakon sedme sezone. Sajnfeld je nastavio da vodi ekipu još dvije godine, do čuvenog suđenja četvorki. Kadar u kom veselo čavrljaju u ćeliji bio je veliki srednji prst svima onima koji su se nadali da će ovi likovi napokon odrasti. Sajnfeld je dobio primamljivu novčanu ponudu za snimanje desete sezone, ali navodno mu se sviđalo to što su se i Bitlsi raspali poslije devet godina. Odbio je bez razmišljanja.

Junaci serije „Seinfeld“ bili su neviđeno popularni u Njujorku, ali jednom prilikom shvatili su da nikada neće imati povlašćeni tretman stanovnika Velike jabuke. Bilo je to 1993, kada su otišli na ručak. Htjeli su da sjednu u nagužvanu baštu restorana, a gosti su poludjeli od oduševljenja kada su ih ugledali zajedno. No, nikome nije bilo ni na kraj pameti da im ustupi mjesto. Zapravo, jedini koji im se direktno obratio bio je prosjak, koji im je u prolazu tražio nešto sitno...

B. MARTINIĆ

 

FOTO: imdb.com