Izložba slika Milutina Obradovića

Izložba slika akademskog slikara Milutina Obradovića “Običan malecki san” biće otvorena  23. maja u 20 časova u Galeriji ULUS-a u Beogradu.

Objavljeno: 14. 05. 2018 - 12:58

Milutin Obradović je rođen 1979. u Bijelom Polju.

“Obradović je prije svega umjetnik uzbudljivog likovnog izraza. Njegova platna u svojoj prirodi nose nešto eruptivno, strasno i esencijalno, jedan eksplozivan karakter, okrenut istinskoj i iskonskoj energiji života. Specifični nazivi Milutinovih slika, kao što su:“Susret je dječak kao ja“, „Kad svima poklonim po jedno zrno tajne“, „Nadanje je nacrtani vjetar“, „Soba dječakovih želja“ i dr, su još jedan odraz njegove samoprisebnosti i iskreno samoistraživanje onoga što je njegov osnovni pokretač, a to je emocija smještena između prošlog i onog čemu se nada.

Milutinove boje su izuzetno zrele, ozvučene i ozračene. To su boje ličnih- nagonskih stanja njegovog duha, ideje, i umjetničke vještine. Glava konja na Milutinovim platnima je neizbježan i vrlo dominantan motiv. To nije paradni konj, uhranjen i naglašen u svojoj masivnosti i ljepoti. To je ćutljivi junak ljubavi i ranjivosti. Oči konja, na Milutinovim platnima, su umne i zasoljene patnjom. To su oči koje nemaju dna. Glava konja je sa druge strane umjetnikova maska. Odraz Milutina muškarca, ali i Milutina dječaka.

1405milutinobradovic

Ono što jedno djelo čini umjetničkim, jeste snažan izliv umjetnikovog sopstva, koji je sadržan u njemu. Djela Milutina Obradovića su „lovci na duše“, jer dodiruju dubine duše i potpuno osvajaju emocije. Milutin Obradović je umjetnik zapaljive strasti, izdržajne mudrosti i mentalne dubine. Zbog toga on na svijet gleda iz ključalog, agregatnog stanja. Za Milutina Obradovića slikarstvo nije zanimanje, već opsesija, poezija, i najintimnija ispovijest. On ne slika da bi stvarao, već da bi kao čovjek opstao”, rekla je o njegovom radu dr Aleksandra Popović.

Milutin Obradović je diplomirao na F.L.U. na Cetinju, u klasi profesora Smajila Karaila. Živi i stvara u Bijelom Polju i Podgorici.

Nakon izložbe u Beogradu, izložba “Običan malecki san”, biće predstavljena u avgustu na KotorArt festivalu u Kotoru, a u septembru mjesecu u galeriji “Novak” Ljubljani, u organizaciji konzulata Crne Gore u Sloveniji.