Vujošević: Sutomore će postati metropola crnogorskog turizma

Nekoliko miliona eura uloženih u kapitalne projekte u Sutomoru, te rješavanje pitanja Maljevika i Kraljičine plaže doprinijeće da se ovo mjesto nađe na vrhu liste najatraktivnijih turističkih destinacija na ovim prostorima, smatra Ratomir Ratko Vujošević, predsjednik MZ Sutomore.

Objavljeno: 15. 05. 2018 - 06:44

Sutomore je, kako kaže Vujošević, posljednjih godina bilo veliko gradilište, pa je upravo tokom ovog perioda uloženo mnogo više nego decenijama unazad.

Urađena je kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, obnovljena je putna infrastruktura, izgradnjom podvožnjaka i pasarele biće riješen problem saobraćajnog kolapsa, a u toku je i izgradnja nekoliko sportskih terena. Sutomore je dobilo i nekoliko visokokategorizovanih hotela.

“Uskoro bi trebalo da počne izgradnja trga i odbrambenog zida na priobalnom dijelu, a radi se i na izradi glavnog projekta višemilionske investicije za pothodnik”, kaže Vujošević za Dnevne novine.

Podvožnjak i pasarela

Stanovnici Sutomora očekuju i rješavanje pitanja vezanih za Maljevik i Kraljičinu plažu, čime bi potencijale stavili u funkciju i riješili problem nezaposlenosti za oko 1.500 ljudi.

Pored kapitalnog projekta na rješavanju vodovodnokanalizacione mreže, treba napomenuti da je više od 20 kilometara puta dobilo novi asfalt, u šta je uloženo više od 500.000 eura. Izgrađena je i dionica kod Autobuske stanice sa podvožnjakom i pasarelom, te prilazne ulice u dužini od 600 metara sa obezbijeđenih 80 parking mjesta, čija vrijednost iznosi više od 1,6 miliona eura.

“U toku je izgradnja pasarele koju je donirao ‘Bemax, a čije radove izvodi barsko građevinsko preduzeće ‘Bar-gradnja’. Takođe, uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji puta u naseljima Mirošica 2 do Suvog potoka i naselja Partizanski put. Nastavljamo i asfaltiranje puteva u urbanizovanim naseljima Rutke, Gorelac… Uskoro bi trebalo da budu završeni radovi i na izgradnji tzv ulice ‘prečica, za šta je izdvojeno oko 80.000 eura. Na taj način riješićemo prilaz Sutomoru iz pravca Bara kružnim putem oko pošte, koji izlazi kod hotela ‘Sirena Marta. Završetkom vodovodno-kanalizacione mreže urađena je i nova saobraćajnica od hotela ‘Sato’ do magistrale sa pratećom signalizacijom i rasvjetom”, ističe prvi čovjek ove mjesne zajednice.

Racionalno trošenje

Navodi da su racionalno i po prioritetima opredijelili 100.000 eura dobijenih iz budžeta Opštine Bar.

“Od izdvojenih sredstava oko 30.000 eura je uloženo u asfaltiranje puta od picerije ‘Zec’ do autobuske okretnice u Čanju, dok je oko 45.000 eura namijenjeno za izgradnju sportskih terena na podlozi koja je postavljena prije više od pet godina. Radovi na izgradnji košarkaškog, rukometnog i terena za mali fudbal trebalo bi da počnu uskoro, a izvodiće ih barsko građevinsko preduzeće ‘Euromix-beton’, dok će opremanje terena i rasvjetu izvoditi barsko komunalno preduzeće. Ostala sredstva će biti utrošena na popravku puteva i rješavanje odvoda na starom podvožnjaku, čime će se riješiti problem bujica, koje se izlivaju na magistralu”, objašnjava Vujošević.

U Sutomoru je godinama gorući problem nedostatak parkinga, pa je u planu i izgradnja platoa za parking prostor.

Osim toga, želja mještana ovog naselja je izgradnja doma kulture i sportskog centra, čime bi se podigao kvalitet života i turističke ponude. Iz MZ će u narednom periodu potencirati i valorizaciju kulturno-istorijskih znamenitosti, kojih na ovom području ima u velikom broju, pa će prioritet biti njihovo stavljanje u funkciju.

Pripreme za sezonu pri kraju

U Sutomoru se uveliko radi na pripremama za predstojeću sezonu, a iz MZ su uvjereni da će ova biti bolja nego prethodna. Vujošević ističe da samo na području ove MZ, koja broji oko 6.000 stanovnika, ima u ponudi oko 80.000 kreveta za izdavanje. Nažalost, većina njih nije registrovana, pa očekuje da se po tom pitanju aktiviraju inspekcijske službe.

“To je problem cijelog Crnogorskog primorja, kao i dileri koji presretaju goste, na šta smo ukazivali godinama. Međutim, inspekcijske službe po tom pitanju nijesu dale rezultate. S druge strane, zahvaljujući Komunalnoj policiji i Komunalnom preduzeću riješen je problem buke, komunalni red je na zavidnom nivou, kao i higijena grada, koja ne zavisi više od njih, već od samih građana i turista, kazao je Vujošević.

Izgradnja gradskog trga nakon turističke sezone

Vujoševića raduje što će uskoro početi izgradnja gradskog trga, za šta je nedavno završen glavni projekat. Morsko dobro je, kako kaže, još prije nekoliko godina obezbijedilo oko dva miliona eura za ovu namjenu, ali da su tek sad, izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže, stvoreni uslovi da se raspiše tender za izvođača radova. Radovi na izgradnji trga trebalo bi da počnu odmah nakon završetka turističke sezone.

“Sutomore će izgradnjom trga dobiti ljepšu ambijentalnu sliku, a s obzirom da je u posljednjih nekoliko godina izgrađeno i nekoliko hotela visoke kategorije, očekujemo da ovo, do sada jeftino ljetovalište, postane destinacija visokoplatežne klijentele, navodi Vujošević.

Morsko dobro će osim ovih ulaganja obezbijediti još tri miliona eura za izgradnju odbrambenog zida, kao i za uređenje ovog turističkog mjesta.

“Izgradnjom odbrambenog zida, plaže više neće biti oskudne sa pijeskom, a problem koji smo imali prilikom velikih talasa, koji su bili uzrok čestih devastacija terasa i ulice na šetalištu, biće riješen. Ovi radovi će početi nakon završetka sezone, a narednu ćemo dočekati potpuno spremni i, nadam se, bez primjedbi gostiju”, poručuje Vujošević.

Foto: in4s.net