Najbolji izdavači Narodni muzej i Službeni glasnik

Sinoć su dodijeljene nagrade i priznanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja koji je ove godine održan pod sloganom ,,Oprez - čitanje može izazvati slobodno razmišljanje. Djeca čitalaca i sama postaju čitaoci“. 

Objavljeno: 15. 05. 2018 - 07:43

Za kompletnu izdavačku produkciju, odnosno najboljeg izdavača, nagrađeni su Narodni muzej Crne Gore i Službeni glasnik iz Beograda. Odluku je donio žiri u sastavu: prof. dr Siniša Jelušić, prof. dr Slavica Perović i akademska slikarka mr Marina Vešović.

- Uz ostale redovne aktivnosti na planu zaštite, prezentacije i afirmacije pokretne kulturne baštine, Narodni muzej Crne Gore se dugo takođe uspješno bavi izdavačkom djelatnošću. Pored niza zapaženih, uglavnom monografskih publikacija, ova ustanova je posljednjih godina pokrenula i novu seriju časopisa ,,Glasnik“, namijenjenog studijama, člancima i prilozima iz istorije, etnologije, istorije umjetnosti, konzervacije i drugih oblasti naučnog i kulturnog djelovanja. Polazeći od svoje osnovne djelatnosti - objavljivanja „Službenog glasnika RS“, preduzeće se razvilo u jednu od najznačajnijih izdavačkih kuća. Koncept objavljivanja kapitalnih izdanja, stručne, teorijske literature i publicistike okupio je oko Glasnikovih jasno strukturiranih biblioteka eminentne urednike, autore, fakultete i druge institucije - istakli su članovi žirija u obrazloženju nagrada.

CANU, KLIO

Nagrada za izdavački poduhvat pripala je Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti i Narodnom muzeju Crne Gore za monografiju „Otisak i znak“ Mila Grozdanića.

- Riječ je o reprezentativnom djelu koje istražuje elemente procesa štampanja u svim njegovim vidovima, npr. periodična izdanja, oglasi, redizajn, simboli, plakati, grafičko i tipografsko oblikovanje, pripremu i proizvodnju knjige. Uz to knjiga je posebno opremljena relevantnim ilustracijama koje prate ovo izdanje - navodi se u obrazloženju žiri.

Nagrada za najbolju ediciju pripala je izdavačkoj kući Klio (Biblioteka ,,Imago“) i Dereti (Biblioteka ,,XX vek“). Za unapređenje dječijeg izdavaštva nagrada je dodijeljena izdavačkoj kući ,,Vulkan“. Na gradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobile su monografija ,,Slovinić“ (Narodni muzej Crne Gore) autorke Ljiljane Zeković i ,,Deca srebrne emulzije“ (Službeni glasnik, Beograd), dok su nagradu za najbolje opremljenu ediciju dobile izdavačka kuća CID iz Podgorice (Sinteze), više edicija izdavača Mulla Sadra iz Sarajeva i Biblioteka istorija (Unireks, Podgorica).

Najbolje opremljene knjige su monografija ,,Katuni Kučke planine“ autora Ivana Lakovi- ća (Univerzitet Crne Gore) i ,,Došljaci - Pjesme Ali Binaka“ Radovana Zogovića (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica). Najbolje opremljeni štandovi su italijanski - Enrico Fermi/Fermijevo nasljeđe i štand Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice. Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađeni su Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Savez slijepih Crne Gore i Gimnazija ,,Slobodan Škerović“ u Podgorici.

POSEBNA PRIZNANJA

Posebno priznanje za kvalitet učešća na ovogodišnjem sajmu pripalo je Narodnoj biblioteci Budve za izložbu ,,Majstor priče i narodni tribun” autorke mr Božene Jelušić posvećenu 140. godišnjici od smrti Stefana Mitrova Ljubiše. Posebno priznanje dodijeljeno je i ambasadoru Rumunije za razvoj kulturne saradnje Rumunije i Crne Gore.

Posebno priznanje za doprinos afirmaciji, podsticanju i promociji kulture knjige u Crnoj Gori pripalo je Centru za kulturu Bijelo Polje, dok je knjižara ,,Arto“ nagrađena za doprinos razvoju prevodilaštava u Crnoj Gori. Posebno priznanje pripalo je i Beogradskom sajmu knjiga za podsticanje saradnje dvaju velikih nacionalnih kulturnih manifestacija.

Posebna priznanja dobilo je i više predškolskih ustanova iz Bara, Kotora, Budve i Podgorice. Zbog velikog interesovanja posjetilaca Sajam će raditi i danas do 18 sati, a za sve zainteresovane ulaz će biti besplatan.