Dokumentarna izložba pod nazivom "Cetinje u Prvom svjetskom ratu" (VIDEO)

Dokumentarna izložba pod nazivom "Cetinje u Prvom svjetskom ratu", autora Zorice Plamenac i Aleksandra Berkuljana, otvorena je večeras u holu Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević. Postavku čine fotografije iz privatnog fonda i dokumenta iz fonda Državnog arhiva Crne Gore.

Objavljeno: 15. 05. 2018 - 11:46

Izložba, prema riječima Aleksandra Berkuljana, predstavlja nastavak autorske inicijative u saradnji s Državnim arhivom Crne Gore, koja je do sada rezultirala nizom projekata, počev od postavke “Crnogorska ratna razglednica 1914-1918.”, pa preko postavki “Mojkovačka bitka”, “Branitelji Lovćena” i “Medova”, koje su pratile i odgovarajuće publikacije.

Ovdje imate priliku da vidite izbor fotografija iz mog privatnog fonda koje ću,nakon ove izložbe, da ustupim Državom arhivu Crne Gore, u znak pažnje za dosadašnju saradnju - istakao je Berkuljan.

Fokus izložbe, jeste odnos okupacionih vlasti prema Crnoj Gori i njenoj populaciji, lokalnim institucijama i svemu što je bilo od interesa za svakodnevni život. Prema riječima Saše Tomanovića, direktora Državnog arhiva Crne Gore, postavkom se želi ukazati na nepoznate činjenice, koje dodatno rasvjetljavaju važan period crnogorske istorije.

Nijesmo smatrali potrebnim da se temom bavimo na klasičan način, niti da prepričavamo dobro znane činjenice i vojne statistike. Umjesto toga odlučili smo se za izbor rijetkih fotografija i arhivske građe, koja se uglavnom odnosi na Cetinje u vrijeme austrougarske okupacije, isključivo u funkciji “dodatka” ukupnim saznanjima na ovu temu - naglasio je Tomanović.

Organizator izložbe "Cetinje u Prvom svjetskom ratu", kojom se obilježava "Evropska godina kulturne baštine", je Državni arhiv Crne Gore.