UN osudio nasilje bezbjednosnih snaga Izraela

 Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava osudila je užasno smrtonosno nasilje bezbjednosnih snaga Izraela u pojasu Gaze tokom protesta u ponedjeljak.

Objavljeno: 15. 05. 2018 - 20:36

Iz tog tijela UN je poručeno da je Kancelarija izuzetno zabrinuta po pitanju onoga što bi moglo danas da se dogodi i pozvala na nezavisnu istragu, prenosi B92.

Portparol te kancelarije UN, Rupert Kolvil kazao je na redovnom sastanku UN u Ženevi da je Izrael imao pravo da brani svoje granice prema međunarodnom prava, ali da smrtonosna sila može da bude upotrebljena samo kao posljednja opcija te da ona nije bila opravdana time što su Palestinci prilazili graničnoj ogradi.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim došlo je do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2,7 hiljada osoba.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas održava sjednicu na kojoj će razgovarati o dešavanjima duž granice Gaze i Izraela.

Održavanje sjednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio da Savjet bezbjednosti osudi ubijanje Palestinaca.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Savjeta bezbjednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.