SDP „iskače“ iz vladajuće koalicije?

Predstavnici kotorske Skupštine opštine u Odboru direktora AD Luka Kotor su odbornici SNP dr Branko Baćo Ivanović, stomatolog, specijalista oralne hirurgije, Branimir Maslovar, diplomirani pravnik i Slađana Živković, diplomirana pravnica. Za taj prijedlog glasalo je 15 odbornika, 6 je bilo uzdržano, a jedan protiv.

Objavljeno: 16. 05. 2018 - 06:00

Kako su i najavili, odbornici SDP-a nijesu prisustvovali jučerašnjem zasijedanju lokalnog parlamenta. Luka Kotor je kamen spoticanja u koalicionoj vlasti u kojoj su DF, Demokrate, Ura i SDP, uz manjinsku podršku tri poslanika Socijalističke narodne partije. Odbornici SDP-a su saopštili da se ne slažu sa izborom članova Odbora direktora kotorske kompanije, u kojoj je predložena većina iz redova SNP-a, jer smatraju da jedno mjesto treba da pripadne njima.

Predsjednik kotorskog odbora SDP-a Branko Nedović prije sjednice uputio je otvoreno pismo predsjednici Skupštine Kotor Dragici Perović i predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću kojim ih je obavijestio da odbornici njegove partije neće dati legitimitet  da Luka Kotor postane „partijski plijen“.  

-Dovode se „kadrovi“ od Barado  Kolašina, koji treba da vode vrlo stručne i specifične lučke poslove. Odbornički klub SDP-a neće dati legitimitet takvom pretvaranju Skupštine opštine u poligon za štetno nadigravanje, mimo zakonskih i političkih principa - pisao je Nedović čelnicima Kotora. Prema koalicionom sporazumu, SNP-u pripada većina u svim preduzećima i javnim ustanovama, kao i AD „Luka Kotor“ pa se, iz ove partije, nijesu mnogo obazirali na odluku SDP-a da ne prisustvuje jučerašnjem zasijedanju. Sjednica kotorskog parlamenta bila je burna. Kvorum prilikom rasprave o prve dvije tačke činili su pored odbornika vladajuće koalicije i odbornici opozicione DPS-a.

Prije glasanja o predstavnicima kotorskog parlamenta u odboru direktora Luke Kotor, odbornik DPS-a Željko Avramović je tražio od predsjednice SO Dragice Perović da dostavi biografije predloženih kandidata. Posebno ga je interesovala biografija Slađane Živković, diplomirane pravnice.

-Ona je iz Mojkovca, dobila je otkaz u centrali SNP-a od šefa partije Vladimira Jokovića i trebalo je neđe udomiti. To građani Kotora moraju da znaju  - rekao je on. Uslijedila je rasprava odbornika DPS-a Željka Aprcovića i Željka Avramovića sa odbornikom SNP-a Miloradom Vukšićem o pripremi Skupštine. Odbornici DPS-a su smatrali da se krši poslovnik, da se materijali ne dostavljaju odbornicima na vrijeme i da nijesu usklađeni sa pravnim aktima.

U „raspravu“ se  uključio odbornik Demokrata Dragan Šepelja i tom prilikom na račun odbornika DPS-a Željka Aprcovića uputio niz uvreda. Aprcović je kazao Šepelju da je ,,poznat kao manipulator“. Nakon razmatranja materijala za Skupštinu akcionara „Luke Kotor“, koja je zakazana za 18. maj, sjednicu su napustili odbornici DPS-a, SD-a, LP-a i HGI-ja.

Željko Avramović je kazao da DPS neće da učestvuje u problemima unutar izvršne vlasti. On je podsjetio da su odbornici DPS-a bili prisutni na prve dvije tačke zbog odgovornosti prema građanima u odnosu na Luku Kotor kao strateške kompanije. Predsjednica SO Dragica Perović je nakon provjere prisutnosti konstatovala da ne postoje uslovi za rad. Spor SDP-a i ostatka vlasti u Kotoru oko Luke Kotor traje više od šest mjeseci, ali to nijesu jedina neslaganja. Tu je još, kako saznajemo, i spor oko prodaje opštinskog zemljišta.

Teško je predvidjeti da li je jučerašnji postupak SDP-a uvod u definitivno „pucanje“ kotorske vladajuće koalicije ili će i ovga puta „zbog viših ciljeva“ lokalni partijski lideri ići po svoje mišljenje u centrale, pa uprkos neslaganjima nastaviti dalje. Ukoliko SDP bude dosljedan u Kotoru je moguća prekompozicija vlasti ili novi vanredni izbori. Vlast u Kotoru formirana je 21. februara 2017. godine nakon višemjesečnih pregovora.