Pažin: Krugovi iz Rusije bi da podrije pro-evropsku orjentaciju, bićemo spremni za EU do 2025.

U intervjuu za danski „Politiken“, jedan od najuticajnijih evropskih dnevnih listova, uoči Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin govori zašto Crna Gora želi u EU, kada će biti spremna za članstvo, o geopolitičkim i bezbjednosnim izazovima, napretku u evropskim integracijama, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i drugim temama. Portal Analitika intervju prenosi integralno.

Objavljeno: 16. 05. 2018 - 10:45

Politiken: Zašto Crna Gora želi da pristupi Evropskoj uniji?

Pažin: Reforme koje Crna Gora sprovodi u cilju pristupanja Evropskoj uniji ključni su motor našeg ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja.

Od kada smo kao nezavisna država krenuli putem evropskih reformi, plate i penzije su udvostručene, naši građani putuju bez viza, naši studenti, naučnici i predavači imaju pristup najboljim evropskim naučnim i obrazovnim programima, dok naši poljoprivrednici dobijaju značajnu pomoć iz evropskih fondova.

Sa druge strane, proces evropskih integracija transformiše naše društvo u društvo evropskih vrijednosti. Mijenjamo naše zakone i ukupan društveni ambijent u skladu sa najvišim evropskim standardima i gradimo čvršće garancije pravde i pravičnosti za sve crnogorske građane, privrednike, turiste i investitore.

Politiken: Da li će Vaša zemlja biti spremna za članstvo do 2025?

Pažin: U procesu pristupanja napredujemo brže od svih ostalih zemalja proširenja. Otvorili smo 30 od 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri. Spremni smo da ove godine otvorimo sva preostala poglavlja i svu reformsku energiju usmjerimo na završnu fazu pregovaračkog procesa.

Iako nam je kvalitet reformi značajniji od brzine, napravili smo temeljan i ostvariv plan reformi po kojem ćemo postići unutrašnju spremnost za članstvo i prije navedenog datuma.

Politiken:Da li se brinete da ne postoji stvarni apetit u Evropi za proširenje na Zapadni Balkan?

Pažin:Nakon poraza ekstremnih populističkih i izolacionističkih pokreta na izborima u više velikih evropskih država prošle godine, ponovo imamo povoljniju klimu i veći entuzijazam za projekat ujedinjene Evrope. Ova injekcija evropskog optimizma, uz obnovu nekih starih geopolitičkih i ideoloških prijetnji ideji evropskog ujedinjenja, povoljno je uticala da porast svijesti o značaju širenja mira i prosperiteta na evropskom kontinentu, odnosno o procesu koju administrativno zovemo proširenje.

Veoma je važno da države na Zapadnom Balkanu iskorise ovaj pozitivan momentum i da ozbiljnim reformama i punim usvajanjem evropskih standarda i vrijednosti pokažu istinsku privrženost Evropskoj uniji.

U trenutku kada jedna od zemalja regiona bude spremna za članstvo, a vjerujem da će to prva ostvariti Crna Gora, uvjeren sam da će države Evropske unije, kao i uvjek do sada, pokazati svoju privrženost proširenju, politici koja je u samoj srži ideje ujedinjene Evrope.

Politiken: Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov upozorio je EU da bi neuspijeh u integraciji Balkana u Uniju ostavio otvorena vrata za ruske i kineske uticaje. Da li se slažete?

Pažin: Sasvim je jasno da različiti akteri na međunarodnoj sceni posmatraju Balkan kao region u kojem vide svoje geopolitičke i ekonomske interese. Vjerujem da je izjava koju pominjete data u kontekstu skretanja pažnje na potrebu da EU snažnije podrži pro-evropske tendencije država Zapadnog Balkana.

Svakako se slažem da je veoma važno, u cilju održanja dobrog nivoa javne podrške i entuzijazma za reforme u zemljama Zapadnog Balkana, da EU daje jasnu političku podršku pro-evropskim vladama i nosiocima pro-evropskih politika.

Politiken: Predsjednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker je rekao da će ponovo izbiti rat ukoliko Evropa bude ignorisala balkanske zemlje i nerazriješene konflikte u regionu. Da li vi dijelite ovu zabrinutost?

Pažin: Ne mislim da u današnjem vremenu Balkanu prijeti rat. Ipak, istorija nas uči da određeni djelovi Balkana ne raspolažu dovoljno pouzdanim mehanizmima za očuvanje stabilnosti i mira.

To je jedan od glavnih razloga zašto je Crna Gora donijela odluku da garancije bezbjednosti svojih građana izgrađuje unutar evro-atlantske bezbjednosne zajednice.

Da li je vaš utisak da Rusija pokušava da ponovo izvrši uticaj i izazove razdor u zemljama Balkana u nadi da će destabilizovati Evropu?

Nije nikakva tajna da određene ekstremne nacionalističke partije na Balkanu dobijaju otvorenu podršku, pa i finansijsku pomoć, određenih krugova u Rusiji.

Iako zvanična Moskva to negira, miješanje u unutrašnja politička pitanja određenih krugova iz Rusije prilično je očigledno. Vjerujem da ova nastojanja da se podrije pro-evropska orjentacija zemalja Balkana neće uroditi plodom i da je budućnost svih zemalja regiona u evropskim i evro-atlantskim integracijama.

Razvojem demokratskih institucija i napretkom u procesu evropskih integracija, države regiona snaže svoju otpornost na ovakve neprimjerene spoljne uticaje. Zbog toga je kredibilna evropska perspektiva čitavog regiona od velike važnosti za njegovu stabilnost, pa i za stabilnost Evrope.

Politiken: Koliko su, po vašem mišljenju, organizovani kriminal i korupcija ozbiljan problem u Crnoj Gori?

Pažin: Crna Gora zna da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije osnovni preduslov svakog društvenog i ekonomskog napretka. Zato smo osim tradicionalnih institucija za sprovođenje zakona, po ugledu na najbolju evropsku praksu i uz pomoć evropskih partnera, izgradili nove specijalizovane institucije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje već ostvaruju značajne rezultate.

Po ocjenama Evropske komisije, koja redovno prati stanje u ovoj oblasti u zemljama kandidatima za članstvo, Crna Gora ostvaruje kontinuiran napredak u ovoj oblasti, što predstavlja osnov za napredovanje u svim ostalim oblastima evropskih reformi.

Naravno, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije će i dalje biti okosnica naše evropske agende, kako bismo poslali snažnu poruku da se kriminal u Crnoj Gori ne isplati.

Politiken: Crna Gora je okarakterisana kao „mafijaška država“. Šta vi kažete na ovu karakterizaciju?

Pažin: Apsolutno se ne slažem sa ovom izjavom. Crna Gora je pluralističko društvo u kojem se odluke donose u demokratski izabranim institucijama. Imamo funkcionalnu tržišnu privredu, koja je jedna od najbrže rastućih u Evropi i u potpunosti funkcioniše po zapadnim principima.

Strani investitori iz čak 90 zemalja svijeta pokreću biznise u Crnoj Gori, što je najbolji dokaz povjerenja koje imaju u povoljan ekonomski ambijent, ali i stabilnost vladavine prava. Novcem građana se upravlja na odgovoran i transparentan način, koji je dostupan provjeri od strane građana i nezavisnih medija. Društvo smo u kojem se vlast osvaja na izborima koje sve međunarodne institucije koje prate izbore ocjenjuju kao fer i demokratske.

Vi znate da su, po novom pristupu proširenju koji je afirmisala Evropska komisija, napredak u oblasti vladavine prava i borba protiv kriminala i korupcije preduslov za napredak u svim ostalim oblastima u procesu pregovora o članstvu. Dakle, upravo je napredak koji ostvarujemo u snaženju vladavine prava i borbi protiv kriminala i korupcije omogućio Crnoj Gori da ostvari najveći napredak u pristupnim pregovorima i danas bude najnaprednija od svih zemalja kandidata za članstvo.

Politiken: Možete li uvjeriti Evropljane da Crna Gora neće biti izvor bezakonja unutar EU?

Pažin: Da, naravno. Crna Gora je, po broju stanovnika, veličine manje evropske prijestonice.

Ali, mi smo ponosna zemlja i nikada u istoriji nismo dobili ništa nezasluženo. Poslednje što Crnoj Gori treba ili što ona želi jeste da bude nezasluženo primljena u EU, nespremna da ispuni svoje obaveze i da doprenese evropskoj porodici država.

Zato ne tražimo od Evrope da ignoriše naše probleme i nedostatake. Naprotiv, sve što tražimo od evropskih lidera i građana jeste da vrata EU budu otvorena i da zadrže pravičan pristup proširenju, zasnovan na individualnim zaslugama zemalja kandidata.