Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i NATO-u

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas sa delegacijom visokih predstavnika Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Razgovarano je o političko-bezbjednosnim prilikama u regionu Zapadnog Balkana, kao i o perspektivama buduće saradnje na polju borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. 

Objavljeno: 16. 05. 2018 - 11:57

„Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i NATO savezu“ ocijenio je Bošković i dodao da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni, kako za proces integracija, tako i za rješavanje pitanja od značaja za sve države regiona.

„Dinamične promjene bezbjednosnih prilika na globalnom planuo bavezuju da se doprinos kolektivnoj odbrani shvati sa neophodnom ozbiljnošću, zbog čega Crna Gora kontinuirano ulaže u modernizaciju i unaprjeđenje odbrambenog sektora. Istovremeno, aktivno promoviše moproces integracija i NATO politiku otvorenih vrata, zaključio je Bošković.

Zamjenik sekretara Evropske službe za spoljne poslove za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize, Pedro Serano,kazao je da su geostrateška pozicija Balkana i blizina Bliskog istoka determinišući faktori, koji utiču na bezbjednosne prilike s aspekta terorizma i nasilnog ekstremizma. U tom kontekstu, istakao da je Crna Gora pokazala ozbiljnost u suočavanju sa novim bezbjednosnim izazovima, i dodao da je njena spremnost da sarađuje sa državama regiona pokazatelj crnogorske posvećenosti očuvanju bezbjednosti u ovom dijelu Evrope.

Sagovornici su se složili da Zapadni Balkan mora ostati u fokusu Evropske unije, te da države regiona u procesu evropskih integracija treba maksimalno da se posvete kako individualnom postizanju rezultata, tako i zajedničkom zalaganju za sveukupni prosperitet regiona.