Iskustva Crne Gore u integracijama mogu pomoći Ukrajini

Ekspertiza i iskustva Crne Gore iz procesa evropskih i evroatlantskih integracija mogu znatno pomoći Ukrajini pri ispunjavanju vitalnih državnih interesa, saopštio je zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine, Vasil Bodnar.

Objavljeno: 16. 05. 2018 - 14:36

On je danas razgovarao sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore i predsjednikom Grupe prijateljstva sa Parlamentom Ukrajine Gencijem Nimanbeguom i upoznao ga sa političkom situacijom u Ukrajini.

Bodnar je naglasio da Ukrajina koristi sve raspoložive legalne političke mehanizme u cilju stvaranja unutrašnjeg mira i stabilnosti u regionima pogođenih ratom.

On je, kako je saopšteno iz parlamenta, istakao da Ukrajina želi da postane punopravna članica NATO i Evropke unije (EU) i dodao da je uvjeren da ekspertiza i iskustva Crne Gore iz tih procesa mogu znatno pomoći Ukrajini pri ispunjavanju svojih vitalnih državnih interesa.

Nimanbegu je naglasio da Crna Gora i Ukrajina dijele iste vanjsko-političke prioritete i da međusobni susret predstavlja potvrdu spremnosti dvije države da unaprijede saradnju u mnogim poljima.

On je poručio da Ukrajina može računati na razumijevanje i solidarnost Crne Gore, činjenicom da država slijedi međunarodnu politiku evopskih partnera iz Brisela.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, složili da dvije države nemaju otvorenih pitanja i da postoji interesovanje za dalje unapređivanje odnosa na svim poljima, posebno u oblasti turizma i ekonomije. 

„Sagovornici su se saglasili da uzajamne posjete na nivou parlamenata, planirane za drugu polovinu tekuće godine, direktno doprinose snaženju bilateralnih i sveukupnih odnosa Crne Gore i Ukrajine”, navodi se u saopštenju.