Tači: Niko neće dobiti 100 odsto, biće "vin-vin"

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da proces pregovora Beograda i Prištine neće biti lak ni za jednu stranu i da niko neće dobiti sve.

Objavljeno: 16. 05. 2018 - 22:08

On je to izjavio poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

“Proces neće uopšte biti lak za Kosovo, ni za Srbiju. Niko neće dobiti 100 odsto”, rekao je Tači za TV Klan Kosova.

Tači tvrdi da će Kosovo sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Uvjeren je da će proces završiti 'vin-vin' zaključkom, odnosno da će obje strane biti na dobitku, što podrazumijeva da će i Kosovo i Srbija imati konkretnu evropsku budućnost.

Takođe tvrdi da će Kosovo sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Tači se nalazi u Sofiji, gdje se sjutra održava Samit EU-Zapadni Balkan, a večeras je u glavnom gradu Bugarske razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Kako je napisao na Fejsbuku, na njenu inicijativu je razgovarao je i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Složili smo se da finalna faza dijaloga o normalizaciji odnosa počne u bliskoj budućnosti, uz jedinstvenu podršku EU, SAD i drugih aktera", napisao je Tači.

On tvrdi da će procesa biti završen priznavanjem Kosova od strane Srbije i članstvom u UN.

"Ovaj sastanak je dokaz posvećenosti Kosova dijalogu i dobrosusjedskim  odnosima, samo dan prije početka samita u Sofiji", napisao je Tači na toj društvenoj mreži, prenose kosovski mediji.

Dodao je da je s Mogerini razgovarao o značaju učešća Kosova na, kako kaže, istorijskom samitu EU-Zapadni Balkan, i o jasnoj evropskoj perspektivi za Kosovo i susjede.