Erdogan osudio ćutanje međunarodne zajednice zbog Izraela

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je ono što smatra ćutanjem međunarodne zajednice na "tiraniju Izraela" nakon pogibije 59 Palestinaca u izraelsoj vatri u Pojasu Gaze.

Objavljeno: 16. 05. 2018 - 23:15

"Ako se ćutanje nastavi protiv izraelske tiranije, svijet će brzo utonuti u haos u kome banditi kroje zakon", rekao je Erdogan na večeri na kraju današnjeg posta povodom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana Ankari. 

U međuvremenu je jedan zvaničnik Hamasa rekao da je većina Palestinaca koji su ubijeni u demontracijama i sukobima s izraelskom vojskom ove nedjelje pripadala toj islamskoj organizaciji koja kontroliše pojas Gaze. 

U intervjuu za privatnu TV Baladna Salah Bardavil rekao je da su 50 od skoro 60 demonstranata ubijenih u ponedeljak bili članovi Hamasa, a drugi iz naroda kako je rekao, prenio je AP. 

Izraelska vojska koja je suočena s osudama zbog smrti Palastinaca iskoristila je tu izjavu za svoju tvrdnju da proteste organizuje Hamas i da to nisu mirne demonstracije. 

Protesti protiv izraelske blokade i za pravo palestinskih izbjeglica da se vrate na sadašnju teritoriju Izraela počeli su još 30. marta i održavani su svakog petka, a kulminirali su 14. maja na godišnjicu stvaranja Izraela. 

To se poklopilo sa otvaranjem nove ambasade SAD u Jerusalimu, čemu se Palestinci oštro protive jer planiraju sjedište svoje buduće države u istočnom anektiranom dijelu tog grada. 

Turska je zbog tog poteza povukla svoje ambasadore iz Tel Aviva i Vašingtona, a uslijedilo je međusobno protjerivanje i drugih izraelskih i turskih diplomata. 

Nasilje u ponedjeljak je bilo najveće od rata Izraela i Hamasa 2014. godine. 

Papa Franjo je izrazio danas zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Svetoj zemlji, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je pozvao na osudu nasilja. 

Arapski ministri spoljnih poslova održaće u sjutra u Kairu vanredan sastanak o "izraelskoj agresiji protiv palestinskog naroda".