Vještak: Eksploziv bi usmrtio vozača, a i saputnike

Količina eksploziva koju je Milan Lješnjak, kako je priznao pred sudom, postavio ispod automobila ,,golf 5“ usmrtila bi vozača, dok bi saputnici imali 10 odsto šanse da prežive - kazao je juče u podgoričkom Višem sudu vještak hemijske struke, Nenad Miletić.

Objavljeno: 17. 05. 2018 - 07:19

Za podmetanje bombe pod automobil ,,golf 5“, koji je koristio Radojica Zeković, na optuženičkoj klupi se našla petočlana kriminalna grupa na čijem čelu je Stevan Stamatović, blizak škaljarskom klanu. Stamatović je u bjekstvu, dok su na optuženičkoj klupi Milan Lješnjak, Aleksandar Bojović, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević, koji se terete da su pokušali likvidaciju Zekovića, koji je blizak kavačkom klanu.

- Da je došlo do aktiviranja eksploziva, osobe koje bi se našle u automobilu bi stradale ili imale teške povrede u zavisnosti od pozicije gdje bi se nalazili, kao i od same pozicije postavljanja eksploziva na vozilu. Što se tiče samog aktiviranja, nije potrebno stručno znanje, treba pritisnuti samo tipku y - pojasnio je vještak.

Prema njegovim riječima, eksplozivna naprava je bila programirana da se nakon pritiska dugmeta na daljinskom aktivira za 3,5 sekundi. Dodao je da je domet njenog aktivatora bio 500 metara pod uslovom da nema fizičkih prepreka.

U Višem sudu juče su preslušani prisluškivani razgovori koje su vodili članovi grupe Stevana Stamatovića. Preslušano je i više razgovora o kojima svi okrivljeni, osim Božovića, nijesu htjeli da se izjašnjavaju navodeći da ne znaju o kome se radi, te da ne prepoznaju glasove, ni brojeve telefona. Optuženi Božović je za neke razgovore potvrđivao da prepoznaje svoj i glas Stamatovića, a za neke je govorio da ne poznaje.

Kazao je da ne zna kako je došao do telefona sa kojeg je komunicirao i da on nema telefon. U jednom od preslušanih razgovora moglo se čuti kako Stamatović bjesni na Božovića koristeći neprimjerene riječi jer kasni da ga poveze na proslavu krštenja. Božović je potvrdio da su učesnici razgovora on i Stamatović, ali nije želio da precizira na čije krštenje je trebalo da idu.

U razgovoru sa osobom čiji identitet nije htio da otkriva Božović pojašnjava da mu se ,,ne šeta niđe“ i ,,da živi život kao u istrazi“.

- Na računu nemamo ništa, mrtvi ljudi. Kunem ti se, ovo je ludnica. Katastrofa – kaže Božović. Na pitanje NN sagovornika da li ide u diskoteku ,,Bigl“, okrivljeni odgovara da je bio jednom, ali da mu se taj provod neslavno završio. - Bio sam na Lukasa i poslije pola sata rekoše ,,bomba“. I to je to. Tu sam debitovao i završio misiju – kaže Božović.

Na pitanje suda da pojasni šta je mislio kada je kazao ,,da su mrtvi“, Božović je pojasnio da se figurativno izrazio i da je htio da kaže da Lješnjak i on nemaju centa.

- Kad nemam novca, kažem ,,mrtav sam“- pojasnio je Božović. U jednom od razgovora sa NN osobom, Božović spominje ,,premijera“ , za kojeg kaže da samo ,,leži, telefon i žena“. On nije htio sudu da objasni ko je ,,premijer“. Njegov advokat Zoran Piperović kazao je da se radi o osobi koja je u zatvoru, što se može zaključiti iz razgovora.

Opširnije u Pobjedi...