Razriješena načelnica Odjeljenja i glavna sestra

Povodom propusta u Odjeljenju za terminsku novorođenčad menadžment Kliničkog centra Crne Gore  je pokrenuo krivični postupak protiv medicinske sestre jer se osnovano sumnja da se radi o sabotaži, a ne o slučajnom propustu.

Objavljeno: 17. 05. 2018 - 11:03

"Takođe je, ovim povodom, razriješena dužnosti načelnica i glavna sestra Odjeljenja i protiv njih su kao i protiv, spornog dana, dežurnog ljekara-neonatologa, pokrenuti disciplinski postupci. Menadžment KCCG ispituje sve okolnosti nastalog incidenta. Za sada je utvrđeno da nije došlo do sistemske greške već do nesavjesnog rada pojedinca. Da je medicinska sestra ispoštovala procedure i protokole KCCG vezane za otpuste porodilja i novorođenčadi, ovakav propust, koji je nanio veliku štetu našoj ustanovi, a što je najvažnije, uznemirio javnost, ne bi bio moguć", navodi se u saopštenju KCCG.

Oni napominju da ovaj incident do sada nije zabilježen u KCCG.

"Uvjeravamo javnost da će svi odgovorni biti najstrožije sankcionisani", zaključuju iz KCCG.

Protokol Klinike za ginekologiju i akušerstvo pri otpustu

Prvo se u Odjeljenju za terminsku novorođenčad spaja dokumentacija majke i novorođenčeta-otpusna lista majke, otpusna lista novorođenčeta, karton BCG vaccine, savjet za njegu majke po otpustu, savjet za njegu novorođenčeta po otpustu.

“Zatim se upoređuje broj otpusne liste majke i otpusne liste novorođenčeta sa brojem na novorođenčetu. Otpusna medicinska sestra potom skida novorođenče i provjerava pol i tračicu na ruci sa brojem bebe. Poziva majku i pri izlasku iz prostorija Odjeljenja jasno i glasno izgovara ime i prezime majke, pol djeteta i broj”, objašnjavaju u KC.

Nakon toga, u otpusnoj prostoriji pred majkom se svlači novorođenče, ponovo se provjerava ime i prezime majke, pol djeteta, broj majke i njene bebe, brojevi otpusnih lista, tjelesna masa na rođenju i otpustu iz Porodilišta.

“Majka i novorođenče se otpuštaju sa tračicama na kojima je upisan identifikacioni broj dobijen odmah po rođenju djeteta. Na Odjeljenju za prijem i otpust se obavlja primopredaja novorođenčeta uz obaveznu ponovnu prozivku”, navode u KC.