U Beogradu održan koncert povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Dana Evrope

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Dana Evrope, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Ambasada Crne Gore u Republici Srbiji, Muzički centar Crne Gore i Muzička produkcija RTS-a, organizovali su sinoć koncert u novootvorenoj Kombank dvorani u Beogradu. Pred punom salom, uz vođstvo maestra Grigorija Kraska, nastupili su Crnogorski simfonijski orkestar, Hor Radio-televizije Srbije, solistkinje iz Srbije Snežana Savičić-Sekulić (sopran) i Iva Mrvoš (alt), francuski tenor David Lefor i bugarski bas Ivajlo Đurov. Na programu koncerta našla se „Deveta simfonija“ Ludviga van Betovena, kojoj su prethodila izvođenja državnih himni Crne Gore i Srbije. 

Objavljeno: 17. 05. 2018 - 11:49
Tom prilikom ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović je istakao da je „fenomenalnom izvedbom Betovenove Devete i dviju himni, u mitskom prostoru starog Doma sindikata, dat znak da zajedno slavimo crnogorsku nezavisnost, Dan Evrope i prijateljstvo između Crne Gore i Srbije. Sto sedamdeset ljudi na sceni koji dišu kao jedno, zajedno sa maestrom Kraskom koji ih je izvanredno vodio, poslali su jasnu i čistu poruku da se kroz visok stepen arta najbolje razumijemo, da iznad svega vrjednujemo život i zajedništvo, što i jeste u osnovi, suštini i smislu Devedete Betovenove. Večeras svim okupljenima u Beogradu, i Crna Gora, i Srbija, i Evropska unija, jasno su poručile da su za zajednički život. Dobrodošla Evropa na Zapadni Balkan!“ – zaključio je ambasador Mićunović.
 
Nakon koncerta, bas Ivajlo Đurov naglasio je da kao Bugarin, osjeća bliskost sa ljudima iz Srbije i iz Crne Gore.
 
‒ Mislim da imamo slične kulture, da muziku osjećamo na isti način. Ovo Betovenovo djelo i Šilerov tekst je veliki testament za sve nas. Kroz izbor izvođača i ansambala, i njihovu međusobnu saradnju, „Oda radosti“ je na večerašnjem koncertu otjelotvorena.
1
 
Srpske solistkinje Snežana Savičić-Sekulić i Iva Mrvoš su i ovom prilikom izrazile veliko zadovoljstvo što opet nastupaju sa CSO, ističiću visokoprofesionalne domete i dostignuti izvođački nivo ansambla, za koji je prevashodno zaslužan maestro Grigorij Krasko.
 
‒ Sa mestrom Kraskom, uvijek i iznova imam osjećaj topline i sigurnosti na sceni. CSO je svake godine sve bolji i bolji, a večeras su svirali sa puno snage i mnoštvo boja – kazala je Savičić-Sekulić.
 
Francuski tenor David Lefor je naveo da je „veoma lijepo vidjeti mlade muzičare u nacionalnom, profesionalnom orkestru kao što je ovaj, jer je to veoma dobro za energiju jednog sastava.“
 
S druge strane, pohvale su stigle i na račun Hora RTS-a. 
 
‒ Kao student sam stasavala u Horu RTS-a i bila sam srećna kad sam saznala da ću sa njim nastupiti. To je ansambl koji održava najveće standarde i kvalitet, što je za svaku pohvalu – navela je Savičić-Sekulić. 
9
 
Lefor je istakao da je uvijek teško realizovati jedan ovakav koncert, jer izvođači dolaze iz različitih gradova i zemalja, te da je akcenat prvenstveno stavljen na akustičko usaglašavanje. Međutim, ispunjena sala je uvijek motiv više da se na sceni pruži maksimum.
 
‒ Mislim da je kompletan sastav večeras dao najbolje od sebe. Po reakciji publike se vidjelo da su oduševljeni koncertom. Svi smo večeras osjetili duh evropejizma! ‒ zaključila je Savičić-Sekulić.
 
Po završetku nastupa uslijedio je snažan i dugotrajan aplauz publike u Kombank dvorani, pa su maestro Krasko i svi izvođači na bisu izveli dio četvrtog stava Betovenove „Devete“.
 
Koncertu su prisustvovali potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života.