Ovo je jedini način da se otarasite sala na stomaku

Promijenili ste način ishrane i počeli da vježbate, a rezultat se vidi na skali. Ipak, mnoge žene uspiju da smršaju ali se razočaraju zato što uprkos svemu stomak ostaje.

Objavljeno: 17. 05. 2018 - 12:23

Iako se čini logično da naš stomak spada kako gubimo težinu, naše tijelo često ima druge planove, odnosno gubimo kilograme neproprocionalno. Ali ne brinite, stručnjaci su nam otkrili pravi plan koji će vam pomoći da izgubite masnoću sa svih kritičnih područja tela. 

Zašto je teško skinuti šlauf? 

Svaki dio tijela je drugačiji, sve zavisi od osobe, ali ima više zajedničkih razloga. Naslage na stomaku su obično zank stresa ili insulinske rezistencije (stanje pre-dijabetesa). Kada ste pod stresom, vaš nivo kortizola raste, to može dovesti do stvaranja masnoća na području stomaka. 

Stručnjak Ejmi Šapiro, dijetetičar i osnivač "Real Nutrition" kompanije, objašnjava za "Popšugar" da "genetika igra glavnu ulogu, pa ako vaši roditelji imaju problem sa naslagama na stomaku, vjerovatno će vam se baš tu taložiti masnoća. 

Osim genetke, Kejsi Lambert, setifikovani trner kaže da vaš metod za gubljenje kilograma takođe može imati ulogu. 

"Na primjer, dijete koje se zasnivaju na niskom unosu ugljenih hidrata će uticati na gubljenje težine, ali imajte u vidu da se radi o gubljenju vode iz glikogena u mišićima, a ne masnoća, objašnjava ona i dodaje da kardio vežbe su najbolji primjer da brzo izgubite kilograme, ali ne i da smanjite obim struka", ističe. 

Ivan Harden, lični trener orkiva za Popšugar da brzo gubljenje kilograma takođe može biti greška> 

"Kada se to desiti teško je očuvati mišiće, a kamoli izgraditi nove. To dovodi do gubljenja težine, ali ne masnoća na tijelu, i dovodi loše kompozicije tijela". 

Postepeno mršavljenje je esencijalno da očuvate mišiće, i Harden je primjetio da nova istraživanja pokazuju da ne bi trebalo da mršavimo tri odsto od ukupne težine tijela, tokom jedne nedjelje.

Koji je najbolji način za skidanje masnih naslaga na stomaku? 

Stručnjaci kažu da postoji plan ishrane i vježbanja koji je najefektivniji za gubljenje težine, i to proporcionalno. 

Naime vaša ishrana treba da se sastoji od hrane bogate vlaknima, proteina i zdravih masti, koje treba da budu zastupljene u svakom obroku. 

"Zamislite vaš tanjir i podijelite ga na pola. Uvjerite se da je polovina tanjira puna povrća i voća. Onda podijelite drugi deo tanjira na četvrtinu, koja treba da se sastoji od proteina i integralnih žitarica", ističe Ejmi. 

Šapiro je takođe podijelila određene savjete uz koje ćete sigurno uspjeti da skinete suvišne kilograme:

Jedite kada osetite da ste 80 odsto siti, umejsto da stanete kada osjetite potpuno zasićenje hranom.

Ako želite užinu, opredijelite se za povrće.

Izbjegavajte prerađenu hranu što više možete. Ona izaziva gojenje i posljedično konzumiranje hrane koja nije dobra za vas.

Konzumirajte namirnice bogate vlaknima kako biste duže vreme bili siti, kao i hranu koja ima nizak procenat kalorija, poput povrća, žitarica, spanaća, bobica i jabuka.

Pijte dosta voda i izbjegavajte zašećerene napitke.

Zaboravite na prženu hranu.