Simović na prvoj ministarskoj konferenciji povodom Svjetskog dana pčela

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović učestvovaće na ministarskoj konferenciji koja se ovog vikenda održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji, povodom prvog obilježavanja Svjetskog dana pčela – 20.maja

Objavljeno: 18. 05. 2018 - 11:48

Inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se, zbog značaja pčela kao oprašivača za opstanak prirode i ugroženosti pčelinje populacije na globalnom nivou, uspostavi Svjetski dan pčela i da se obilježava 20. maja potekla je od Slovenije. Crna Gora je bila jedna od prvih zemalja koje su podržale ovu inicijativu, a koja je usvojena krajem prošle godine na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Tema ministarske konferencije koja se na Brdu kod Kranja održava, u subotu, 19. maja,  je značaj pčela i drugih oprašivača za održivu poljoprivredu i sigurnost hrane.

Skup će okupiti ministre i druge visoke predstavnike iz 40 zemalja svijeta, predstavnike Evropske komisije, Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnike pčelarskih udruženja iz zemalja EU i na globalnom nivou.