Telenor: 4G+ mreža pokriva većinu crnogorskih gradova

Kompanija Telenor pustila je u upotrebu najnapredniju 4G+ mrežu u većini crnogorskih gradova. Još brži internet, kvalitetniji signal prednosti su nove tehnologije koja je dostupna u svim primorskim i centralnim opštinama naše zemlje. Na sjeveru, 4G+ mrežom pokriveni su Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Plav i Rožaje. Ovo je put ka narednom koraku, istakao je direktor Tehnike u Telenoru, Kai Gulbrandsen.

Objavljeno: 18. 05. 2018 - 13:06

"Sledeći korak je 5G mreža. Radimo na poboljšanju brzine, pokrivenosti mreže i nastavićemo da investiramo. Vjerujemo da će nova tehnologija biti od koristi našim korisnicima, koji zahtijevaju konstantno visok kvalitet servisa i brz prenos podataka. Telenor je prvi operater koji je uveo 4G u Crnu Goru, u junu 2012. godine i jako se ponosimo činjenicom da sada 4G mrežom pokrivamo 98% stanovništva", objasnio je Gulbrandsen.

img-20180518-112113

Da bi se iskoristili prednosti 4G+ mreže, potrebno je imati 4G sim karticu i telefon koji podržava tu tehnologiju, kao i biti u zoni pokrivanja 4G+ signalom.

Prema njegovim riječima, tehnologija je došla do te tačke gdje ona, kako je kazao, mijenja ljude, a oni svoj način korišćenja tehnologije.

„Mijenjaju način na koji kupuju stvari, na koji se ponašaju, na koji dolaze do informacija. To naravno mijenja i nas. I mi se, kao telekomunikaciona kompanija, fokusiramo na druge stvari. Ne fokusiramo se samo na prenos glasa, već i na prenos podataka“, objasnio je Gulbrandsen.

Gulbrandsen je istakao da klijenti u Crnoj Gori, prije svega, cijene kvalitet i brzinu mreže.

„Što se tiče striminga, oni očekuju da ne moraju da čekaju da taj striming započne, a što se tiče kvaliteta glasovene komunkacije tu smo, takođe bili najbolji. Što se tiče prenosa podataka, mi smo u urbanim sredinama, takođe imali najviše prosječne brzine“, rekao je Gulbrandsen.

Prezentaciji 4G+ mreže je prisustvovao i Ilija Gardasević, regionalna gejmerska zvijezda.

"Naravno, za snimanje za youtube je bitan dobar internet, jer što bolji internet, to je strim kvalitetniji", kazao je Gardašević.

Nedavni rezultati mjerenja koje je sprovela Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokazuju da se najveća prosječna brzina prenosa podataka u urbanim sredinama na teritoriji Crne Gore, za koji se dominantno koristi 4G tehnologija, ostvaruje se u Telenor mreži.