Crnogorska vojska mala, ali efikasna

Crna Gora danas ima brojčano malu, ali veoma efikasnu vojsku čiji su pripadnici sposobni, obučeni i spremni da se suoče sa bezbjednosnim izazovima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom polju, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Objavljeno: 19. 05. 2018 - 09:05

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u okviru GLOBSEC foruma, koji se održava u Bratislavi od 17. do 19. maja, učestvovao na panelu: ''Šahovska tabla Balkana''.

"Bošković je saopštio da je Balkan region koji se po diverzitetu i specifičnosti izdvaja u odnosu na ostale regione i uvijek će biti neiscrpna tema foruma kao što je GLOBSEC", navodi se u saopštenju.

Bošković je dodao je da, ukoliko Balkan posmatramo kao šahovsku tablu, onda bi svi akteri trebalo da imaju isti cilj- integraciju u evropske i evroatlantske strukture.

"Upravo na osnovu našeg iskustva i činjenice koliko smo na putu evratlantskih integracija unaprijedili odbrambeni i cjelokupno nacionalni sistem želio bih da ohrabrim sve ostale zemlje ovog regiona da slijede naš put“ istakao je Bošković.

Dodao je da je prisustvo NATO i EU najbolji garant stabilnosti Balkana.

Govoreći o iskustvu Crne Gore, Bošković je informisao učesnike panela da smo, nakon jedanaestogodišnjeg perioda evroatlantskih integracija, ostvarili značajne rezultate na polju dostizanja NATO kriterijuma i standarda, izvršavanju zadataka sa NATO agende i prilagođavanju našeg sistema vrijednostima evroatlantske zajednice.

"Ministar je naglasio je da Crna Gora danas ima brojčano malu, ali veoma efikasnu vojsku čiji su pripadnici sposobni, obučeni i spremni da se suoče sa bezbjednosnim izazovima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom polju", navodi se u saopštenju.

Bošković smatra da će iskustva koja smo stekli na evroatlantskom putu biti od velikog značaja i u procesu evropskih integracija.

„U tom kontekstu takođe ostvarujemo zapažene rezultate i, ne želeći da predviđamo kada će Crna Gora postati članica EU, ono što sa sigurnošću mogu tvrditi je da ćemo spremni dočekati taj dan“ dodao je Bošković.

Prema njegovim riječima, svaka balkanska zemlja treba da odgovorno postupa u odnosu na prosperitet regiona i mudro odabere kakvu budućnost želi svojoj državi i društvu.

"Crna Gora je odabrala da prosperitet i bezbjednost razvija kroz članstvo u dvjema najmodernijim, uzajamno komplementarnim. Crna Gora svaku priliku koristi da, kroz svoj primjer, promoviše ideju integracije cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana u porodicu evropskih zemalja okupljenih u Briselu. Samo na taj način i šahovska tabla zvana Zapadni Balkan može postati poprište partije u kojoj niko od aktera ne može biti na gubitku”, zaključio je Bošković.