Članstvo Crne Gore u NATO unaprijedilo bezbjednost regiona

Članstvo Crne Gore u NATO unaprijedilo je bezbjednost cijelog regiona, ali i obezbijedilo stabilnost zemlje na unutrašnjem planu, značajno smanjujući tenzije koje su ranije postojale, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković tokom učešća na Forumu 2BS koji se osmi put održava u Budvi.

Objavljeno: 22. 05. 2018 - 13:45

On je istakao da su perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, ukoliko teže stabilnosti i prosperitetu, upravo evropske i evroatlantske integracije, a da Crna Gora neće posustati u ispunjavanju uslova da postane članica Evropske unije, uprkos teškoćama i izazovima pred kojima se ova organizacija nalazi.

Bošković je govorio na panelu koji je bio posvećen temi Zapadnog Balkana „između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova“. Tom prilikom, ministar je naglasio da se taj region istorijski, s razlogom percipira kao politički trusno i nestabilno područje, ali da se bezbjednosna slika ovog područja mijenja velikom dinamikom u pozitivnom pravcu. „Države regiona se sa savremenim sigurnosnim prijetnjama mogu suočiti samo zajedničkim djelovanjem i aktivnom saradnjom“, kazao je Bošković.

On je istakao i da je Crna Gora na čvrstom stanovištu da su evroatlantske integracije jedini mogući pravac kojem treba da teže zemlje Zapadnog Balkana, a da će pretendenti na članstvo u NATO, u Crnoj Gori imati pouzdanog saveznika.

„Unutar Alijanse dosljedno ćemo se zalagati za politiku otvorenih vrata. Mi smo članstvom u NATO ispunili jedan veliki cilj. Sada nam preostaje ostvarenje drugog, a to je članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je Bošković.

Na panelu je bilo riječi o promjenama koje je doživjela političko-sigurnosna slika regiona od početka vijeka do danas, na putu punom izazova, od rata do evropskih i evroatlantskih integracija. Bilo je riječi o zajedničkim problemima, ali i onima koji su vezani za pojedine zemlje regiona. Razgovarano je o geopolitičkim uticajima, te interesima i pretenzijama velikih i moćnih država na zemlje Zapadnog Balkana.

Pored crnogorskog ministra odbrane, učesnici panela bile su njegove kolege iz zemalja regiona, Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, Krasimir Karakačanov (Krasimir Karakachanov), ministar odbrane Bugarske, te Radmila Šekerinska-Jankovska, ministarka odbrane Makedonije. Pored njih, i Dejmon Vilson (Damon Wilson), izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza SAD-a.

Bošković se sa ministarkom Pendeš kasnije sastao na marginama Foruma. On je ukazao na značaj daljeg razvijanja odnosa dvije zemlje kroz međusobnu saradnju i podršku na svim nivoima. Ministar je naglasio da bi dalji napredak Bosne i Hercegovine u procesu reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora dodatno osnažio njenu evroatlantsku perspektivu.

Pendeš je zahvalila crnogorskom kolegi na kontinuiranoj podršci koju Crna Gora pruža Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu i naglasila značaj koji Crna Gora kao članica najmoćnijeg vojnopolitičkog saveza ima u očuvanju sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.