Han da se izjasni na to što Vijesti crtaju mete novinarima, Jerkov traži zaštitu

Povodom izmišljenih optužbi i monstruoznih podmetanja dnevnika Vijesti da su novinarke Dnevnih novina Nataša Riso Pajović i Kristina Jerkov u redakciji DN rekle da je Olivera Lakić „trebala da dobije metak u glavu, a ne u nogu“, glavna i odgovorna urednica Vesna Šofranac uputila je pismo komesaru Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu, izrazivši očekivanje da će on, „kao osvjedočeni borac za slobodu medija i njihovu profesionalizaciju“ javno osuditi ovaj medijski atak i pokazati iskrenu zabrinutost za novinarke Dnevnih novina i osuditi neprofesionalno ponašanje koje urušava lični i profesionalni integritet i dovodi u opasnost njihovu bezbjednost nakon što su se našle na meti Vijesti.

Objavljeno: 23. 05. 2018 - 06:45

 Pismo prenosimo u cjelosti:

,,Obraćamo Vam se kao osvjedočenom borcu za slobodu medija i njihovu profesionalizaciju u duhu najviših evropskih standarda, što ste, između ostalog, jasno pokazali dolaskom u Crnu Goru odmah nakon napada na novinarku ND Vijesti Oliveru Lakić.

TRAČ: Time ste crnogorskoj i evropskoj javnosti jasno pokazali koliko se zalažete za zaštitu novinara i medijskih sloboda. Time ste i nas ohrabrili da Vam se javno obratimo, uvjereni da ćete istu takvu zabrinutost pokazati i u slučaju novinarki crnogorskog lista Dnevne novine, koje su posljednjih dana postale žrtve monstruoznog podmetanja upravo od ND Vijesti, čija je novinarka Olivera Lakić. Ovaj medij je svojim grubim konstrukcijama pokušao da uništi njihov profesionalni i lični integritet i ugrozi njihovu bezbjednost.

Naše novinarke Nataša Pajović i Kristina Jerkov našle su se na naslovnoj strani ND Vijesti uz izmišljenu optužbu da su u redakciji Dnevnih novina kazale da je koleginica Olivera Lakić „trebalo da dobije metak u glavu, a ne u nogu“. U tekstu ND Vijesti se navodi da su tu informaciju dobili nezvanično, od kolega iz Dnevnih novina. Dakle, bez ijednog dokaza, na osnovu tračeva i kuloarskih priča, bez prethodne provjere i namjere da se čuje i druga strana, naše novinarke su stavljene u vrlo opasan kontekst koji ih povezuje sa ranjavanjem koleginice Lakić. Nakon ovog monstruoznog medijskog spina, kakav nije zabilježen u crnogorskoj novinarskoj praksi, koji je svojevrsna optužnica protiv naših novinarki Pajović i Jerkov, one su završile u bolnici. Gospodine Han, vjerujemo da ćete isto tako javno osuditi ovaj medijski atak i pokazati iskrenu zabrinutost i za novinarke Dnevnih novina, kao što ste pokazali za koleginicu Lakić, da ćete javno reagovati i osuditi svako neprofesionalno ponašanje koje urušava lični i profesionalni integritet i dovodi u opasnost bezbjednost novinarki koje su se našle na meti ND Vijesti.

trebalo-je-u-glavu-2

 Inače, obje su ranije bile novinarke ND Vijesti. Ne sumnjamo da ćete pokazati da imate jednake aršine prema svim medijima i novinarima i da sa jednakom senzibilnošću reagujete na svaki slučaj ugrožavanja profesionalnog i ličnog integriteta novinara, posebno kad se radi o ugrožavanju njihove bezbjednosti. Novinarke Dnevnih novina su danas pokretne mete, jednako kao što je to bila koleginica Olivera Lakić.

Dnevne novine su krajnje profesionalno izvještavale o ranjavanju naše koleginice, sa iskrenim saosjećanjem za ono što joj se dogodilo i iskrenom željom da se što prije pronađe izvršilac, motiv i nalogodavci. Tako smo pisali i o Vašem susretu sa koleginicom Lakić. U rasvjetljavanju ovog slučaja spremni smo da pomognemo kao medij, poštujući najviše standarde profesije. Sigurni smo da će Vaše oglašavanje ovim povodom dodatno afirmisati stavove o slobodi i značaju medija koje ste saopštili prilikom susreta sa koleginicom Lakić.

IZVJEŠTAVANJE

Naslovnica dnevnika Vijesti osvanula je u srijedu 16. maja sa fotografijama dvije novinarke Dnevnih novina i neprovjerenom tvrdnjom da je jedna od njih tokom rasprave u redakciji povodom napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić rekla da je napadač trebalo da joj puca u glavu, a ne u nogu?! Vijesti nijesu pozvale dvije novinarke za komentar, niti uredništvo Dnevnih novina.

Tekst je kao i na naslovnoj, tako i na unutrašnjim stranama, ilustrovan fotografijama novinarki Dnevnih novina i fotografijom sa uviđaja nakon napada na Lakić. Crnogorska i evropska javnost uglavnom je bez komentara na ovaj skandalozan čin Vijesti.

JERKOV TRAŽI ZAŠTITU

Zbog smišljene laži Vijesti, postala sam meta, poručila je novinarka Kristina Jerkov u pismu koje je uputila domaćim i evropskim zvaničnicima.

Otvoreno pismo poslato je na 15 adresa – evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu, predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, visokoj predstavnici za vanjske poslove i bezbjednost  Federiki Mogerini, šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu,  Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, ambasadorki SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehari, zaštitniku ljudskih prava i sloboda Šućku Bakoviću, ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, OSCE-u, generalnim sekretarima Međunarodne federacije novinara i Evropske federacije novinara, crnogorskom Medijskom savjetu za samoregulaciju, te Sindikatu medija Crne Gore, Institutu za medije, kao i Komisiji za praćenje napada na novinare.

Ona je pozvala zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića da „javno osudi ovakav vid nasilja jedne novine nad zaposlenima iz drugih redakcija“.

- Zbog smišljenog, insceniranog povezivanja sa napadom na novinarku Oliveru Lakić sada sam u opasnosti da budem izložena kako profesionalnim, tako i fizičkim napadima, što se već dešavalo pojedincima o kojima je Nezavisni dnevnik Vijesti na sličan način pisao. Iskreno se nadam da sličan tragičan događaj neći biti povod za Vašu reakciju u mom slučaju – upozorila je ona. Predsjednik Komisije za praćenje napada na novinare i imovinu medija Nikola Marković odgovorio je na pismo Jerkov i mejlom je obavijestio da će njen slučaj staviti na razmatranje na prvoj narednoj sjednici.

Olivera Nikolić iz Instituta za medije odgovorila je Jerkov da se Institut „prevashodno bavi edukacijom novinara“, da nemaju tijelo nadležno za ocjenu medijskih nastupa ili rješavanje sporova u medijima, te da „nijesu relevantni za davanje mišljenja ovim povodom“.