U podgoričkim vrtićima od septembra 500 novih mjesta

U predškolskim ustanovama na teritoriji Glavnog grada od septembra će biti oko 500 novih mjesta, čime će biti napravljen veliki korak u rasterećenju njihovih kapaciteta, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Objavljeno: 23. 05. 2018 - 14:41

On je podsjetio da problem prebukiranosti uglavnom i jeste vezan najvećim dijelom za Glavni grad i manji dio primorskih opština, dok u ostalim postoji potreba povećanja broja djece upisane u vrtić.

“Kada govorimo o proširenju, u naredenim danima biće završena adaptacija prostora u Staroj varoši, koji je Glavni grad ustupio ustanovi “Đina Vrbica”, i ovaj prostor biće adaptiran za prihvat preko 100 djece”, kazao je Šehović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, u narednim nedjeljama biće otvoren i vrtić na Starom aerodromu, koji je kapaciteta za oko 350 djece, vrijedan 2,7 miliona eura.

Objekat vrtića će, kazao je Šehović, imati prizemlje i sprat, bruto površine oko tri hiljade metara kvadratnih, i u njemu je planirano osam radnih soba za jaslene grupe, 12 za grupe vrtića, osam kancelarije, biblioteka, fiskulturna sala, prostorije za trijažu, za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ostale prateće prostorije.

U sklopu objekta je, kako je naveo, i centralna kuhinja po HACCP standardima, koja će zadovoljiti potrebe na nivou Javne ustanove „Đina Vrbica“.

“Kada navedenom dodamo planiranu adaptaciju i proširenje već postojećih vrtića koji su planirani tokom ljeta, govorimo o dakle preko 500 novih mjesta, koja će biti spremna za početak školske godine”, rekao je Šehović.

On je kazao da je, kada je riječ gradnji predškolskih ustanova na teritoriji čitave Crne Gore, vrlo zadovoljan što je projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, koji je vrijedan ukupno 17 miliona eura, sada u punom zamahu.

Šehović je dodao da već narednih nedjelja, a možda i dana, počinje gradnja još dva vrtića – u Baru i Tuzima.

Kako je naveo, ove godine će početi gradnja i vrtića u Pljevljima i u podgoričkom Bloku 6, dok su za vrtić u Ulcinju, koji je bio u najranijoj fazi, riješeni imovinsko-pravni odnosi i očekuje se raspisivanje konkursa za idejno rješenje.

“Naravno, i dalje ćemo pomagati predškolskim ustanovama da traže alternativne prostore koje bi im bile ustupljene od raznih subjekata, kako bi se adaptirale i time se na najekonomičniji način, ali trajno, rješavalo pitanje prebukiranosti vrtića”, kazao je Šehović.

On je rekao da Ministarstvo, paralelno sa tim aktivnostima, radi na povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem u sjevernim opštinama.

Šehović je podsjetio da su prethodnih dana pokrenuli kampanju na Sjeveru za upis u vrtiće, koja je, kako je pojasnio, zapravo nastavak aktivnosti i odlične kampanje Ministarstva i UNICEF-a.

On je kazao da je trenutno nešto preko 20 hiljada djece na teritoriji čitave Crne Gore, uključujući privatne predškolske ustanove, obuhvaćeno predškolskim vaspitanjem.

“Kada je o najmlađima riječ, uvijek može bolje i brže da se radi, ali rekao bih da smo u ovom dijelu napravili iskorak koji je najzad rezultirao otvaranjem velikog broja mjesta, i učinićemo sve da, i pored kompleksnih tenderskih procedura, nastavimo da radimo na izgradnji vrtića ubrzanim tempom”, poručio je Šehović.