Baković od policije zatražio zaštitu za Kristinu Jerkov

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković zatražio je od Uprave policije da preduzmu mjere kako bi obezbijedili sigurnost novinarki Dnevnih novina Kristini Jerkov, nakon što je dnevnik Vijesti prenio trač i optužio je da je sa koleginicom Natašom Riso-Pajović komentarisala napad na novinarku Oliveru Lakić i dovodeći taj trač u kontekst da njih dvije znaju neke informacije o ovom napadu. Osim toga, Vijesti su prenijele netačnu tvrdnju da je jedna od novinarki kazala da je metak Lakić trebalo da pogodi u glavu?! Jerkov je u srijedu poslala pismo na 15 domaćih i evropskih adresa, a juče je dobila odgovor od Bakovića i od Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Objavljeno: 25. 05. 2018 - 06:40

OPASNOST Ombudsman je u odgovoru Jerkov napisao da je poslao dopis v. d. direktoru Uprave policije Vesku Damjanoviću, s obzirom na to da je ona u pismu navela da je zbog lažnog pisanja Vijesti u opasnosti da bude izložena „kako profesionalnim, tako i fizičkim napadima“ i zatražila da se njena i bezbjednost njene porodice u potpunosti zaštiti. Baković je naveo da će je obavijestiti kada dobije odgovor od Uprave policije.

- Od direktora Uprave policije 23. maja zatražili smo da u skladu sa svojim nadležnostima, preduzme mjere i radnje u cilju obezbjeđivanja Vaše sigurnosti i da nas o ishodu postupanja blagovremeno obavijesti – naveo je Baković.

On je naglasio da je osnovni mandat zaštitnika da postupa u odnosu na državne i organe javne vlasti, te da samim tim ne može donositi odluke o privatnim medijima - izuzev kada se radi o slučajevima diskriminacije, kao ni postupati u predmetima koji se tiču odnosa među medijima i novinarima.

- Imajući u vidu ukupan kontekst medijskog uticaja i prije svega činjenicu da su mediji jedan od glavnih pokazatelja za mogućnost ostvarivanja slobode izražavanja, zaštitnik, u skladu sa svojim mandatom, kontinuirano prati stanje u ovoj oblasti. S tim u vezi i u svojim izvještajima konstatuje da je i dalje aktuelna jasna i oštra podijeljenost medijske zajednice, što se pokazalo i na primjeru Vašeg slučaja. S obzirom na to da su mediji pokretači pozitivnih promjena u društvu i važan faktor koji podstiče rješavanje značajnih pitanja, sa žaljenjem zapažamo da ima slučajeva međusobnih loših odnosa, uz svo uvažavanje različite uređivačke politike i tržišne utakmice, ali na to ne možemo uticati - naglasio je Baković.

5afd0edd-3ae8-4dac-a360-02410a0a0a64-tina-previeworg

On je naveo i da su nezavisni novinari, koji rade u bezbjednom okruženju i u sređenim radno pravnim uslovima, neophodni svakom demokratskom društvu i stoga je neophodno osigurati njihovu adekvatnu zaštitu čime se šalje snažna poruka da bilo koji vid pritiska i napada na medije neće biti tolerisan.

AMBASADA PRATI - Sa druge strane očekivanje je i da novinari sa dužnom pažnjom i u skladu sa pravilima struke svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno. Nadamo se da će relevantne strukovne organizacije reagovati u svim spornim situacijama, pa tako i u ovoj na koju ukazujete - zaključio je Baković. U odgovoru službenika za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u Crnoj Gori Džefa Adlera navodi se da oni prate stanje slobode medija u našoj zemlji, kao i da budno prate i tekstove vezane za napad na Oliveru Lakić, pa i tekst u Vijestima objavljen 16. maja na koji je ukazala Jerkov. On podsjeća i da je Ambasada objavila izjavu na Tviteru 18. maja u kojoj su naveli da „Vlada SAD nastavlja da podržava slobodne i odgovorne medije i poziva sve novinare i medije da se pridržavaju visokih profesionalnih i etičkih standarda“. U odgovoru Jerkov navedeno je i da ambasadorka Margaret En Uehara nije u Crnoj Gori. Jerkov je na pismo koje je uputila na 15 domaćih i međunarodnih adresa, odmah dobila odgovor od predsjednika Komisije za praćenje napada na novinare i imovinu medija Nikole Markovića koji je obavijestio da će njen slučaj staviti na razmatranje na prvoj narednoj sjednici.

Odgovorila joj je i Olivera Nikolić iz Instituta za medije navodeći kako se ova organizacija „prevashodno bavi edukacijom novinara“, da nemaju tijelo nadležno za ocjenu medijskih nastupa ili rješavanje sporova u medijima, te da „nijesu relevantni za davanje mišljenja ovim povodom“. Jerkov je otvoreno pismo poslala i evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu, predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, visokoj predstavnici za vanjske poslove i bezbjednost  Federiki Mogerini, šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu, Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, OSCE-u, generalnim sekretarima Međunarodne federacije novinara i Evropske federacije novinara, crnogorskom Medijskom savjetu za samoregulaciju, te Sindikatu medija Crne Gore. Istakla je da je zbog smišljene laži Vijesti postala meta.

 - Zbog smišljenog, insceniranog povezivanja sa napadom na novinarku Oliveru Lakić sada sam u opasnosti da budem izložena kako profesionalnim, tako i fizičkim napadima, što se već dešavalo pojedincima o kojima je Nezavisni dnevnik Vijesti na sličan način pisao. Iskreno se nadam da sličan tragičan događaj neći biti povod za Vašu reakciju u mom slučaju – upozorila je ona.

Pismo Hanu uputila je i glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac koja je iskazala očekivanja da će komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku „kao osvjedočeni borac za slobodu medija i njihovu profesionalizaciju“ javno osuditi ovaj medijski atak i pokazati iskrenu zabinutost za novinarke Dnevnih novina i osuditi neprofesionalno ponašanje koje urušava lični i profesionalni integritet i dovodi u opasnost njihovu bezbjednost nakon što su se našle na meti Vijesti.