Postrojenje za tretman procjednih „Livade“ pušteno u rad

Postrojenje za tretman procjednih voda „Livade“ svečano je pušteno u rad danas u Podgorici. Savremeno postrojenje se zasniva na preradi procjednih voda sa biološkim i hemijskim opterećenjem, a radiće u okviru regionalne deponije „Livade“. Glavna funkcija postrojenja je tretman i prečišćavanje procjednih voda iz sanitarnih kada na deponiji.  

Objavljeno: 25. 05. 2018 - 16:23

Investicija vrijedna preko 1,86 miliona eura obezbijeđena je kreditom Evropske investicione banke (EIB), a radove na postrojenju, po principu „projektuj i izgradi“ obavio je grčki konzorcijum „Ergasis – Karkanias“ u saradnji sa domaćim podizvođačima „Fidija“, „Televex“ i „Tehno-put“. 

Saša Radulović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, istakao je na otvaranju da se stavljanjem u funkciju ovog za sada jedinstvenog postrojenja u Crnoj Gori  u potpunosti otklanja ili ekstremno smanjuje potencijalna opasnost od štetnog uticaja procjednih voda koje se skupljaju u već postojećim sanitarnim kadama. „Poznato je da su procjedne vode pod veoma velikim tzv. biološkim i hemijskim opterećenjem, te da je ovakav savremen pristup tretmana neophodan i potpuno u skladu sa evropskim direktivama i preporukama u oblasti zaštite životne sredine“, naglasio je Radulović.

Radulović je naveo da je i samo preduzeće „Deponija” tokom ovog projekta, sem već istaknutih benefita dobilo je neophodno iskustvo u upravljanju i implementaciji ovako  složenog posla, kako u gradjevinskom, tako i u tehnološkom smislu.

Radulović je istakao da je regionalna deponija „Livade“ jedan od ukupno pet planiranih regionalnih centara za upravljanje otpadom, koliko ih je planirano Državnim planom, te da sigurno predstavlja put kojim treba ići kada je u pitanju razvoj ove djelatnosti u Crnoj Gori. 

Jorgos Karkanias, predstavnik konzorcijuma „Karkanias“, naglasio je da smatra da će uticaj funkcionisanja postrojenja biti izuzetno povoljan i da su ovakvi projekti dobar pravac putovanja Crne Gore ka održivosti životne sredine i postizanju ciljueva iz Poglavlja 27. 

Arsenije Boljević, izvršni direktor kompanije „Deponija“, istakao je zadovoljstvo realizacijom projekta, napomenuvši da će postrojenje čuvati zdravlje, ekologiju i podzemne vode Podgorice.