Vilson: Đukanović uveo Crnu Goru u NATO

Crna Gora je ulaskom u NATO napravila istorijski korak, kako za sebe tako i za region, kazao je u intervjuu za PINK M potpredsjednik Atlantskog saveza Dejmon Vilson. Vilson je kazao i da je uvjeren, uprkos brojnim zabrinutostima, da će CG postati i dio Evropske unije, i to za vrijeme mandata novoizbaranog predsjednika drzave Mila Đukanovića, koji je, ističe, ovu zemlju proveo kroz teška vremena i usmjerio ka Zapadu.

Objavljeno: 26. 05. 2018 - 11:02

Pink M: Gotovo je godinu otkako je CG postala članica NATO-a. Koliko je to bio važan korak za našu zemlju, ali i za čitav region?

VILSON:“To je bio ekstremno važan korak, kad pogledate šta se desilo...To nije bila samo vrsta birokratskog procesa internacionalne organizacije, to je bio istorijski momenat-Crna Gora je pristupila najuspješnijoj alijansi u svijetu ikada. Postala je dio slobodnog svijeta, zapada, sa suštinski garantovanom  nezavisnosnošću i sigurnošću…To je velika stvar.”

Pink M: Je li to bio znak „stop“ ruskim namjerama u Crnoj Gori i Balkanu?

VILSON: “Apsolutno , mislim da je to kristalno jasno.  Sad je to teritorija zaštićena od strane Alijanse, čime je jasno da niko neće dovesti u pitanje sigurnost Crne Gore ili bilo koje druge članice. Ali to ne znači da su izazovi završeni. Vidjeli smo veoma sofisticirane tehnike kako naši ruski prijatelji podrivaju društva, i ako to oni rade u Americi, onda rade i ovdje u Crnoj Gori. A kada su posrijedi evropske integracije, vjerujem da će Crna Gora i tu ostvariti što je zamislila.”

Pink M: Novi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je više puta tokom kampanje da će tokom svog mandata uvesti Crnu Goru u EU. Koji je Vaš komentar, vjerujete li u to?

VILSON: “Milo,to je čovjek koji je predvodio ovu zemlju kroz veoma teška vremena kroz istoriju…On je formalno poveo CG ka Zapadu ka NATO-u i dostigao taj cilj. I on može Crnu Goru čvrsto da prevede preko praga EU. Taj optimizam nije poljuljao ni stav francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je “polio hladnom vodom nade balkanskih zemalja” da će uskoro postati članice Evropske unije. Ja sam zapravo prilično optimističan, ja znam da postoje zabrinutosti nakon samita u Sofiji da EU osjeća zamor i da ste od predsjednika Makrona dobili hladan tuš, ali polako, razmislimo o tome. Realnost je da imate strateške argumente i kad to imate jednog dana CG i Zapadni Balkan biće dio Evrope. Crna Gora može da prevaziđe očekivanja evropskih partnera, i samim tim promijeni njihovu politiku i ubrza agendu.”

Pink M: A sve to poboljšaće imidž naše zemlje u svijetu kao privlačne destinacije i za turiste i za investitore?

VILSON: “Naravno, to je kao da imate polisu osiguranja i bilo da ste turisti ili investitori imate tu neku osnovu da ćete u Crnoj Gori biti sigurni. Ulazak u NATO je kao znak da je ovo mjesto bezbjedno. I nadam se da će to pojačati samopouzdanje da napravite prave reforme i tako privučete više stranih investitora, jer na kraju dana sigurnost ide ruku pod ruku sa napretkom. Pravi izazov za CG danas je da svojim ljudima omogući bolje sjutra, dobre poslove, dobre plate.”