Microsoft preskočio Google po tržišnoj vrijednosti

Tržišna vrijednost Microsofta, prvi put u tri godine, prešla je onu Googlea i sada iznosi 753 milijarde USD, čime je postao treća najjača kompanija u sektoru. 

Objavljeno: 03. 06. 2018 - 11:13

Ispred Microsofta su Apple s 923 milijarde i Amazonom sa 782 milijardi USD, prenosi SEEbiz.

Microsoft je prvi put u tri godine prešao Google u tržišnoj vrijednost. Kompanija sada vrijedi 753 milijardi USD, dok je Alphabet, Googleova matična firma, vrijedan 739 milijardi.

Microsoft je postao treća najvrjednija kompanija na svijetu, odmah iza Applea i Amazona. To će vjerovatno biti samo privremeno, jer je Google već jednom prešao Microsoft 2012. godine, a od tada se dvije kompanije stalno smjenjuju na poziciji.

To pokazuje koliko je Microsoft poboljšao položaj na tržištu i berzama tokom proteklih pet godina otkad je otišao bivši direktor Steve Ballmer.

Microsoftova cijena dionica se i više nego udvostručila otkad ju je Satya Nadella preuzeo prije četiri godine. Nadella je preusmjerio Microsoft na nove cross-platform tehnologije, oblak, vještačku inteligenciju i osigurao budućnost kvantnog računarstva i slušalica za mješovitu stvarnost.

Osim toga, preuzeo je teret Microsoftovog neuspjelog pokušaja sa Windows Phone mobitelima, te se kompanija odmakla od Windowsa kao središnjeg proizvoda.

Iako još kaska za Appleovom tržišnom vrijednošću od 923 milijarde USD i Amazonom koji vrijedi 782 milijarde USD, Microsoft nudi pozamašan i raznolik raspon proizvoda koji mu donose prihod.

Google generiše približno 90 odsto prihoda od oglašavanja, a iPhone čini oko 60 posto ukupnog Appleovog prihoda. U novom kvartalu Microsoft Windows, Surface i odjel igara činili su otprilike 35 odsto prihoda, pri čemu je oblak zabilježio oko 30 odsto, a Office and productivity više od 30 odsto.