Zamirisali smilje i ruzmarin

Mediteranski vrt na Gorici, u kojem su posađene autohtone biljne vrste i koji će istovremeno služiti kao njihov rasadnik, biće završen tokom ovog ljeta.

Objavljeno: 03. 06. 2018 - 18:26

Kako je za Pobjedu kazao član Udruženja ljubitelja Gorice Zoran Bojović, kompletiran je dio vrta namijenjen za aromaticne autohtone biljne vrste, a radovi na kamenim podzidama, pješčanim stazicama i ogradama vrta privode se kraju.

Sadnja

- Završena je sadnja više od 500 autohtonih, aromatičnih biljaka - pelina, ruzmarina, smilja, matičnjaka i lavande. Sada se radi na gazištima, tj. stazama za šetnju i privodi se kraju izgradnja kamenih podzida – kazao je Bojović, koji sa zadovoljstvom ističe da Mediteranski vrt već miriše na ovo aromatično bilje.

Kako dodaje, niklo je i oko 300 sadnica autohtone vrste hrasta trojanca.

- Njih ćemo držati godinu dana u vrtu, a onda ćemo ih presađivati na rubu šume koja je najstarija na Gorici, a koja jako je ugrožena. Plan nam je da svake godine od 300 do 500 mladica hrasta trojanca iz vrta presadimo u šumu – navodi Bojović.

On je dodao da je narednih dana planirana sadnja cvijeća sa mediteranskog podneblja, a već su stigle kamelije iz Stoliva.

mediteranski-vrt-gorica-1

Mobilijar

U Mediteranskom vrtu uskoro će postaviti i klupe za sjedenje i prve info-table.

- Sve biljne vrste biće označene kratkim tekstom na našem i engleskom jeziku, kako bi sve informacije bile dostupne i turistima koji posjete vrt – kazao je Bojović i dodao da imaju još posla oko uređenja zelene učionice, koja će biti namijenjena za edukaciju mladih.

Mediteranski vrt obuhvata oko 2.000 kvadratnih metara. Udaljen je 500 metara vazdušne linije od centra grada i nalazi se u zoni dodira dva masiva koji sačinjavaju brdo.

Projekat realizuju Glavni grad i Udruženje ljubitelja prirode Gorica, idejno rješenje valorizacije lokacije urađeno je u saradnji sa renomiranim stručnjacima, biolozima, arhitektama, pejzažnim arhitektama.

Projekat je dobio nagradu u oblasti zaštite životne sredine koju dodjeljuju Zajednica opština, OSCE i Ministarstvo javne uprave.

Na tom prostoru će dominirati mediteranske biljne vrste poput citrusa, masline, lavande, tamarisa... Prostor ce biti ograđen, a ulaz slobodan za sve građane.