Od blesavog kaktusa do Hičkokovog otrova

Bijeli nektar korišćen je da omami, otruje, nasmije, izliječi i natjera na ples, a vrlo često i da utjera strah u koske gledalaca – od crno-bijelih klasika do blokbasterskih poslastica

Objavljeno: 08. 06. 2018 - 07:30

Kad malo bolje razmislite, nijedno piće koje ste ikada vidjeli na velikom platnu nije vas zaintrigiralo kao mlijeko. Protiv kravljeg nektara nemaju šanse ni čaša najboljeg viskija sa tačno dvije kockice leda, ni martini „izmućkan, a ne promiješan“, ni sva egzotična alkoholna pića koja ste poželjeli da probate poslije gledanja određenog filma. Zbog čega je to tako?

Mlijeko većinu asocira na djetinjstvo - najneviniji period života. Velikani režije to vrlo dobro znaju, pa su se mnogo puta poigrali ovim motivom. Mnogima je bila dovoljna samo jedna čaša mlijeka smještena u ruku jezivog zlikovca da nas natjera da se uzvrpoljimo. No, s druge strane, pamtimo i autore koji su iskoristili mliječni nektar da nas zasmiju ili podsjete koliko godina ima taj atipičan lik čiji život posmatramo na velikom platnu.

Bijeli nektar korišćen je da omami, otruje, nasmije, izliječi i natjera na ples, a vrlo često i da utjera strah u koske gledalaca. Početak juna, kada se obilježava Svjetski dan mlijeka, iskoristili smo da se prisjetimo njegovih najboljih filmskih rola – od Hičkokovih majstorija do ludila Džima Kerija.

Bravo, kravo

U jednoj od najbriljantnijih scena u filmu „Inglorious Basterds“ (Kventin Tarantino, 2009) genijalni Kristof  Volc ispija čašu svježe iscijeđenog mlijeka. Potom je spušta na sto sa osmijehom, oblizuje usne i poručuje kravi: „Bravo!“ I sve to znajući da će za koji minut da pobije porodicu koja se krije u skrovištu pod njegovim nogama.

02-i-basterds

Psihodelični koktel

Aleks i njegova banda piju halucinogeni mliječni koktel u čuvenoj uvodnoj sceni iz Kjubrikovog klasika „A Clockwork Orange, 1971“. Na ovaj način, prije nego što se u prepuste zločinima, režiser nam jasno stavlja do znanja da je za haos koji slijedi zaslužno - nekoliko klinaca.

03-clockwork-orange

Svjetleća baterija

Alfred Hičkok je jedan od režisera koji su potpuno uništili „reputaciju“ nevinog mliječnog napitka. Sve je počelo u filmu „Foreign Correspondent“ (1940), sa scenom u kojoj glavni lik pije mlijeko u vozu dok preko puta njega sjedi tip koji ispija skoč. Cijeli prizor djelovao je kao neka mala rugalica, što je i iznerviralo mnoge mliječne asocijacije i mljekare. Na njihovo negodovanje Hičkok je, naravno, odgovorio tako što je nastavio po svome.

Narednu hičkokovsku rolu mlijeko je dobilo u filmu „Suspicion“ (1941) sa Kerijem Grantom i Džoan Fontejn. Sumnja iz naslova odnosi se na opsesiju glavne junakinje mogućnošću da suprug pokušava da je ubije. Kulminacija slijedi tokom scene kada Grant nosi svojoj dragoj mliječni napitak u krevet. Hičkok je tražio da se u čašu smjesti malecna svjetleća baterija da bi njegovo penjanje stepenicama sa poslužavnikom djelovalo još zlokobnije.

05-suspicion

Hičkokova mliječna igra nastavljena je u remek-djelu „Spellbound“ (1945) u kom ga je režiser iskoristio kao sredstvo omamljivanja Gregorija Peka, kao i u ostvarenju „To Catch a Thief“ (1955) sa Grantom i zanosnom Grejs Keli.

04-hickok

Zdjela i slamčica

Možete li da zamislite kako neko jede suvi kornfleks i srkće mlijeko na slamčici iz posebne čaše? Naravno da ne - i sigurno biste pomislili da sa tom osobom nešto nije u redu. Ovim motivom poigrao se Džordan Pil u filmu „Get Out“ (2017), s tim što je umjesto kornfleksa iskoristio „Froot Loops“. Razdvajanje nerazdvojivih sastojaka popularnog američkog doručka može se tumačiti na nekoliko načina – od simbolične ilustracije rasističkih ideja glavne ženske junakinje, do kreativnog prikazivanja njene poremećene psihe. U svakom slučaju, scena je da-se-na-je-žiš.

Namršteno dijete

U kultnom filmu „Leon: The Professional“ (Lik Beson, 1994) postoji mala, ali nezaboravna scena sa mlijekom. Leon jeste profesionalni ubica, ali ima i djetinjastu stranu i skrivenu potrebu da zaštiti Matildu. To najbolje dolazi do izražaja u jednostavnoj sceni poput one u kojoj sjedi namršten - i pije mlijeko.

Božji nektar

Film „Guys and Dolls“ (Džozef L. Mankevic, 1955) donosi priču o kockaru i misionarki koji putuju od Njujorka do Havane. U jednoj sceni u crkvi sestra Sara Braundrži kofu mlijeka, nazivaga „božjim nektarom“ i predlaže da gospoda speru viski sa nepca čašom ovog iscjeliteljskog pića. Cijela scena inspiriše Skaja Mestersona (Marlon Brando) da joj objasni kako se pravi „dulce de leche“ („slatko od mlijeka“).

Divlji zapad
U ostvarenju „A Lady Takes A Chance“ (Vilijam Sajter, 1943) glumica Džin Artur sjedi u baru sa Džonom Vejnom i odjednom spazi natpis: „Probajte kaktus mlijeko, nektar Divljeg zapada!“ Nakon što popije jednu čašu, Moli totalno poblesavi i počne da skakuće. Ispostavlja se da nektar Divljeg zapada sadrži i tekilu, i džin, i kaktus mlijeko. Moli odmah zatim naruči još jedno.

Sobni demoni

U filmskoj antologiji „Four Rooms“ (1995) gosti izluđuju maničnog portira Teda (neodoljivi Tim Rot). U trećoj priči, koju je režirao Robert Rodrigez, on čuva sina i ćerku bogatog tipa (Antonio Banderas) koji ih je ostavio same u hotelskoj sobi i uputio se sa suprugom na novogodišnju žurku. Treba li da vas podsjećamo na to što se događa kada demonski neposlušnoj djeci Ted donese mlijeko i krekere? Crtanje pikado mete karminom po slici i korišćenje džinovskog šprica kao strelice je samo dio priče!

Ljubavni tetrapak

Naš prvi susret sa Džefrijem Lebovskim u kultnom filmu „The Big Lebowski“ (1998) braće Koen odvija se u marketu. Džef Bridžis upada unutra u čuvenom bademantilu, kupuje tetrapak mlijeka i plaća ga čekom. I ljubav prema Djudu je rođena!

Plavičasta muža

Plavo ili Tatuinsko mlijeko daje sisar po imenu bantu. Za njega prvi put čujemo u filmu „Star Wars: A New Hope“ (1977), a u prošlogodišnjem ostvarenju „The Last Jedi“ saznajemo da Luk Skajvoker poslije svih ovih godina i dalje insistira na ovom plavičastom piću. Scena u kojoj posljednji džedaj muze ovo stvorenje simpatična je koliko i nelagodnost na licu zblanute Rej.

Pogonsko gorivo

Prisustvo fluida je vrlo važno u postapokaliptičnoj poslastici „Mad Max: Fury Road (Džordž Miler, 2015).Ovdje se žene koriste za masovnu proizvodnju mlijeka. Pored svih fenomenalnih akcionih sekvenci, ona koja je najviše puta natjerala publiku da se namršti i/li naježi prikazuje glavnog negativca kako pohotno ispija mlijeko ispumpano iz grudi njegovih robinja samo nekoliko sekundi ranije.

06-mad-max

Dementni ubica

Priznajte, sama pomisao na manijakalnog Antona, nemilosrdnog hladnokrvnog dementnog ubicu, kako sjedi na kauču sa čašom mlijeka u rukama, ledi vam krv u žilama... Havijer Bardem je smrznuo planetu ulogom u koenovskom filmu „No Country For Old Men“ (2007).

Dijete u avionu

U filmu „Catch Me If You Can“ (Stiven Spilberg, 2002), kada šarmantni prevarant Leonardo Dikaprio uspije da prođe kao pilot i uđe u kokpit sa novim kolegama, dobijamo mali podsjetnik da je ovaj genijalac samo šesnaestogodišnji dječak. Kada ga stjuardesa pita što će da pije, on traži mlijeko.

Buntovnička boca

Nešto slično dobijamo i u filmskom klasiku „Rebel Without A Cause“ (Nikolas Rej, 1955). Boca mlijeka iz koje pije Džim Stark (Džejms Din) savršeno prikazuje konfliktnu ličnost zaglavljenu između zrelosti i mladosti, kao i spremnost da počne iz početka...

Rupa u kartonu

U čuvenom crno-bijelom političkom trileru „Manchurian Candidate“ (Džon Frankenhajmer, 1962) senator drži mlijeko u tetrapaku u trenutku kada opali pištolj. Metak prolazi kroz karton i mlijeko se izliva po crno-bijelom podu dok senator pada na pod. Zbog ovakvih stilskih rješenja ovo Frankenhajmerovo ostvarenje i jeste postalo kultno.

Bijela kiša

Tokom snimanja kultne kišne scene iz mjuzikla „Singing in the Rain“ (Džin Keli, Stenli Donen,1952) voda je dobila  specijalni dodatak. Džin Keli pjeva i šljapka po baricama, impresivno držeći kišobran, dok sa neba pada ni manje ni više nego mliječna kiša.

07-singing-in-the-rain

Trijumfalni trk

Niko nikada nije dao bokalu sa bijelim nektarom radosniju rolu od Džima Kerija u komediji „Bruce Almighty“ (Tom Šedijak, 2003). Već u trenutku kada zatraži da čuje dramatičnu muziku dok pravi reportažu o najvećem kolačiću na svijetu – znate da slijedi nešto epsko. I eto pjesme „Chariots of Fire“ Vangelisa i našeg Kerija, sa onim njegovim osmijehom i bokalom, kako sipa/prosipa mlijeko dječici koja čekaju u redu sa praznim čašama i kolačićima. Nema trijumfalnijeg trka od toga!

B. MARTINIĆ/M. IVANOVIĆ
 

FOTO: pinterest.com/imdb.com/theredlist.com/youtube.com