Burden bio rok zvijezda kulinarstva koji je vješto krio mračne demone prošlosti

Kuvar Entoni Burden (61) koji je danas izvršio samoubistvo u Francuskoj, godinama je bio zavisnik od droga, a kako je rekao u intervjuu prošle godine, najsrećniji je bio dok je radio kao perač sudova u restoranu.

Objavljeno: 08. 06. 2018 - 14:52

- Bio sam nesrećna duša, sa ogromnim problemom, najprije heroinom a onda krekom. Povrijedio sam, razočarao i uvrijedio mnoge, mnoge, mnoge ljude i mnogo žalim zbog toga. To je sramota sa kojom moram da živim - rekao je Entoni u intervjuu za "Gardijan" prošle godine.
Kako su prenijeli mediji, Burden je izvršio samoubistvo objesivši se u hotelskoj sobi u Francuskoj.

- Ako posmatram svoje tijelo golo u ogledalu, nema mnogo šteta koja može da se vidi. Opekotine i ožiljci izlblijedili su poslije 14 godina, prije nego što sam prešao na televiziju. Ostale su povrede od serviranja rakova i škampi, opekotine i oderotine, ali su se vremenom izliječile. Moje ruke su meke. U boljem sam stanju nego što sam ikada bio, putujem 250 dana godišnje, u formi sam, prošao je moj problem sa alkoholom i svakog dana treniram brazilsku džiju džicu - ispričao je Burden.

Bordejn je bio američki kuvar, autor i TV lice, koji je postao jedan od najuticajnijih kuvara na svijetu.
- Kada gledate ono što sam ja redovno gledao to promijeni vaš pogled na svijet. Proveo sam toliko puno vremena u zemljama u razvoju, uhvatio me je rat u Bejrutu, bio sam u Liberiji, Kongu, Iraku i Libiji i shvatio koliko brzo stvari mogu da postanu loše, koliko sreća može da se okrene u okrutnost i smrt. Pretpostavljam da sam se naučio poniznosti, ili nečemu - rekao je Burden.
Burden je rođen u Njujorku 1956. godine a brzo je razvio naklonost ka literaturi i rok muzici. Tokom mlađih dana bio je uživalac droga, ali je kasnije počeo da radi u kuhinjama Nju Džersija, gdje je uskoro postao glavni šef prestižnog restorana.
- Sa devet godina bio sam na prvom putu u Francuskoj, gdje je dječacima nedjeljom bilo dozvoljeno da piju razvodnjeno vino i puše cigarete. Ali naši roditelji su ostavili mene i brata u kolima ispred La Piramid dok su bili unutra. Vratio sam im tako što sam tražio ostrige i jela koja su im bila odbojna, i postao pravi avanturista ukusa. Nije se radilo o hrani već o dobijanju reakcije - ispričao je Burden.
Kako je rekao, postao je delimično zadovoljan tek kada je počao da radi u kuhinji kao perač sudova.

- Bio sam stidljiv, lukav, neugodan tinejdžer. Ali u tom okruženju nije bilo filozofskih pitanja. Sudovi su išli u na pranje i izlazili čisti, a radeći brzo i kompetentno značilo je da su me kolege priznavale kao ljudsko biće koje sam htio da budem. Na dan kada su me unapredili da radim na fritezi bio sam presrećan - rekao je Burden.