Film „Neželjene ćerke Crne Gore“ prikazan na UnderhillFestu

Film „Neželjene ćerke Crne Gore“ autorke Ive Parađanin prikazan je u subotu na 9.UnderhillFestu, u okviru programa U FOKUSU, koji festival organizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. Film je u vantakmičarskoj selekciji, a nakon filma sa Ivom Parađanin razgovarala je Maja Raičević, direktorica Centra za žanska prava.

Objavljeno: 10. 06. 2018 - 13:13

Parađanin je objasnila da je ideju za film dobila nakon što je pokrenuta kampanja "Neželjena" Centra za ženska prava i marketinške agencije "McCan" i da joj je podršku u ostvarivanju kontakata pružila Svetlana Slavujević, novinarka koja je objavila istraživački članak o problemu selektivnih abortusa.

Kroz film se smjenjuju brojni sagovornici - od predstavnica Ministarstva zdravlja i zdravstvene inspekcije, zatim vlasnika privatne laboratorije koji otkriva da nesmetano obavljaju prenatalne testove koji otkrivaju pol i prije zakonom propisanog roka, pa do žene koja je podijelila svoje iskustvo podvrgavanja rizičnom testiranju koje joj je omogućilo da izabere pol djeteta.

Film je i kroz razgovor sa mladim, emancipovanim crnogorskim ženama i aktivistkinjama dao zanimljivu perspektivu odnosa prema ženama u crnogorskom društvu.  Kako je autorka filma navela, sudeći po reakcijama na film koje su stizale iz čitavog regiona, problem prenatalnog odabira pola postoji i u drugim balkanskim zemljama.

U okviru UnderhillFesta organizovana je DOKUŠKOLA, škola dokumentarnog filma za srednjoškolce. Učenike sa svijetom dokumentarizma, već treću godinu, upoznaje profesor Rajko Petrović. Učenici trećeg razreda podgoričke i danilovgradske gimnazije učili su osnovne postulate dokumentarizma i već snimaju zajednički kratki film, koji će biti prikazan u utorak, 12. juna na zatvaranju UnderhillFesta.