Rusi prave laserski top za uništavanje svemirskog otpada

Rješenje za problem otpada koji se nalazi u Zemljinoj nižoj orbiti imaju stručnjaci ruske Agencije za istraživanje kosmosa „Roskosmos“ – snažni laserski „top“!

Objavljeno: 10. 06. 2018 - 15:11

Ukoliko probe budu uspješne, metoda će obezbijediti bezbjednije istraživanje kosmosa. Na razvoju tehnologije radila je „Korporacija za precizne sisteme“ koja je ogranak „Roskosmosa“, piše Raša tudej.

U izvještaju koji je podnijela ruskoj Akademiji nauka, kompanija je zatražila podršku za istraživanje i razvoj i za eksperimentalni rad sa laserom koji zrakom može da spali svemirski otpad.

Snažni laserski „top“ bio bi postavljen na tri metra visok optički teleskop, čija je izgradnja u toku. Teleskop, predviđen za posmatranje i praćenje satelita i potencijalno opasnog svemirskog otpada, u slučaju odobrenja projekta, bio bi prepravljen u veliki laser.

U izvještaju, u koji je uvid imala ruska novinska agencija „RIA novosti“, navodi se da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser. „Terminator za svemirski otpad“ uništavaće sve što je potrebno procesom poznatim kao laserska ablacija.

Među stvarima koje su na spisku za uništavanje je otpad sa svemirskih brodova, ali i ostale vrste đubreta, poput izgubljene rukavice astronauta u nižoj Zemljinoj orbiti.

Prema pretpostavkama Nasinih stručnjaka, u svemiru ima više od 500.000 komada otpada veličine klikera ili većih.

Američka agencija za istraživanje svemira upozorava da „relativno mali dio orbitalnog đubreta“ može da nanese štetu letilicama i satelitima. Od oko 500.000 komada otpada, tek 20.000 je veće od lopte za bejzbol, navodi Nasa.

Sve je više zemalja zainteresovano za istraživanje kosmosa, te problem nalijetanja na otpad praktično raste iz dana u dan, što znači da je bilo samo pitanje vremena kada bi se postojanje uređaja poput laserskog topa ruskih stručnjaka pokazalo kao neophodno.