Han zabrinut zbog "političke kontrole medija"

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je u Beču da su vrata EU nesumnjivo otvorena za zemlje Zapadnog Balkana i istakao da kandidati moraju prije svega da budu svjesni da bez vladavine prava nema napretka na evropskom putu.

Objavljeno: 11. 06. 2018 - 19:10

Han je, govoreći na bečkom "Joint Vienna institute" (JVI), koji je osnovalo šest međunarodnih organizacija, među kojima je I MMF, kao i austrijska vlada, na tzv."godišnjem predavanju" na temu "Strategija EU za Zapadni Balkan", objasnio da, iako neke snage na Zapadnom Balkanu flertuju sa navodnim alternativama evropskom putu, ne postoji alternativa.

"Postoje mnoga pogrešna shvatanja o podršci. Građani Srbije, na primjer, vide Rusiju kao najvećeg donatora, ispred Kine i EU, ali realnost je da je Unija najveći donator. Samo je Austrija, zemlja iz koje dolazim, četiri puta više investirala u Srbiju nego Rusija. Slične brojke su i u trgovini. Rusija snabdijeva region energentima, ali zapadnobalkanske ekonomije su integrisane u EU. EU je daleko najveći trgovinski partner regiona, i 70 odsto stranih direktnih investicija u Zapadni Balkan došle su iz EU, dok je udio Rusije svega pet odsto", naglasio je on.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana koje imaju kandidatski status, Han je ocijenio da je Srbija na dobrom putu, ali da, kako je rekao, mora da postavi osnove za napredak u vladavini prava.

Podsjetio je da je u izvještaju o napretku Evropska komisija jasno stavila do znanja da Srbija mora pod hitno da pokrene reforme u poboljšanju stanja slobode izjašnjavanja, kao i sprovede reformu pravosuđa u cilju obezbjeđivanja njegove nezavisnosti.

Što se Crne Gore tiče, ocijenio je da povratak opozicije u parlament može da pomogne daljem napretku posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog političke kontrole medija i nevladinog sektora u Crnoj Gori, podsjećajući da su sloboda medija i izjašnjavanja osnovna prava u EU.

Istakao je da to što je neka zemlja članica NATO-a nije garancija za dobijanje "zelenog svjetla" za članstvo u EU, kao što nije dovoljno da neka zemlja bude treirana kao "sidro stabilnosti u regionu".

Podsjetio je da se reforme ne sprovode zarad EU, već da se radi o širem procesu modernizacije zemalja.

Vlade Zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, moraju aktivnije da sprovode reforme u interesu svojih građana.

Ukazao je da EU pokušava da ostvari ekonomsku zajednicu na Zapadnom Balkanu, s ciljem ukidanja prepreka i poboljšanja saradnje u tom dijelu Evrope.

"U posljednjih 10 godina se udvostručio trgovinski obim svih zemalja regiona sa EU, ali ne i između zemalja. To mora da se promijeni", poručuje Han.